Weg naar St. Kruis

Beschrijving

Kronkelende weg beginnend bij de grens met Brugge (Sint-Kruis) bij de Margareta van Vlaanderenstraat en eindigend bij de Zandgrachtstraat. Deels afgezoomd met beuken. Palend aan de zogenaamde Gemene- en Loweiden.

De straatnaam verwijst naar de verbinding tussen Oedelem en Sint-Kruis. De straat was vroeger een onderdeel van de oude verbindingsweg tussen Male (Sint-Kruis, Brugge) en Oedelem zoals aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571), de kaart van Ferraris (1770-1778) en de Popp-kaart als "Weg van Maele naer Oedelem". Het tracé van de oude landweg wordt verder gezet in een aarden weg door Ryckeveldebos overgaand in een gekasseide weg op het grondgebied Oedelem. Opnieuw overgaand in asfalt om ter hoogte van de aanzet van de zogenaamde "Oedelemberg" over te gaan in kasseien.

Schaars bebouwde straat met verspreide bebouwing. Hoofdzakelijk bestaande uit hoeves gebouwd begin 19de eeuw, onder andere Weg naar Sint Kruis nummer 8 opgetrokken in 1846. Villa’s uit de jaren 1960. Nummer 12 in de volksmond "tempeliershoeve", grondig verbouwd in de jaren 1980. Nummers 15-16, Twee diephuizen onder puntgevel vermoedelijk daterend van de jaren 1920.

• Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie West-Vlaanderen. Gemeente Brugge. Deelgemeente Sint-Kruis, 2005, p. 95

Auteurs: Gilté, Stefanie