Zomerstraat-West

Beschrijving

Oost-west georiënteerde landelijke weg van de Zomerstraat-oost tot aan de gemeentegrens met Sijsele (Damme), die ze grotendeels volgt. Bebouwing vooral gelegen aan de zuidkant op het grondgebied Oedelem. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is het westelijk deel van de weg weergegeven met een kronkelend verloop tot in het gehucht "Tentecke". Naar verluidt in oorsprong deel van de voormalige Gentse Heerweg die Brugge met Gent verbond over de Tichelhoogte te Oedelem. Oudste vermelding als "weg ten Zomerstrate" in 1349. Behouden agrarisch karakter gekenmerkt door schaarse vnl. 19de-eeuwse hoevebouw.

• Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen. Inventaris van het bouwkundig erfgoed. Provincie West-Vlaanderen. Gemeente Damme. Deel II: Deelgemeenten Oostkerke, Sijsele en Vivenkapelle, 2006, p. 460.
  • WINTEN W., Landschapsontwikkeling te Sijsele, in Bos en Beverveld, jaarboek 1967, p. 17-20.

Auteurs: Gilté, Stefanie