Beernemstraat

Beschrijving

Drukke verbindingsweg tussen het centrum van Oedelem en Beernem, beginnend bij de Knesselarestraat en eindigend bij de Scherpestraat op het grondgebied Beernem. Grosso modo een recht straattracé. De straatnaam verwijst naar de richting van de straat.

Vanouds een belangrijke verbindingsweg tussen het centrum van Oedelem en het centrum van Beernem. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) weergegeven als een weg afgezoomd met bomen. Schaars bebouwde straat, enkel bebouwing ter hoogte van de huidige Hogenakkerweg en de Rogierveldstraat. Een gelijkaardige situatie vinden we terug op de kaart van Ph. Vandermaelen (1846-1854). Oudste bebouwing gaat terug tot de jaren 1920. Oorspronkelijk gekasseid. Tussen 1929 en 1945 werden hier verschillende arbeiderswoningen gebouwd door de Maatschappij Vrijhuis-Blijhuis. Doel was goedkope maar comfortabele woningen te bouwen die arbeiders tegen een haalbare prijs konden afbetalen. De huizen werden genoemd naar de bezieler en stichter van de maatschappij Jozef De Lille, namelijk "De Lille-huizen".

Het huidige straatbeeld wordt mede bepaald door vrijstaande woningen uit de jaren 1960 en nieuwe verkavelingen tot op heden. Ook de zijstraten Hertenpad en De Lange Stukken sluiten aan bij de nieuwe verkavelingen.

• VAN WONTERGHEM E., Sociaal wonen. Sociale woningbouw te Beernem, in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 2007. Gemeente Beernem, Beernem, 2007, p. 2-9.

Auteurs: Gilté, Stefanie