Praatstraat

Beschrijving

Landelijke weg op een hoogte gelegen tussen de Sijselestraat en de Nieuwstraat. Rechts aanwezigheid van zogenaamde "putten" zie kleiwinning. Hoofdzakelijk behouden agrarische karakter met akker- en weilanden. Oorspronkelijk aanwezigheid van twee historische hoeves namelijk "Hof Montifaut" (nummers 8-9) en "Hof Nieuwenburgh" (nummers 2-3), nu verbouwde volumes en nieuw gevelparement. Ook kleine hoeve met kern van 1878 en verbouwd tot landhuis in regionalistische stijl in 1928 (zie nummer 6).

Naamgeving verwijst naar de heerlijkheid van Praet waartoe dit gebied behoorde.

Een gelijkaardige weg is weergegeven op de kaart van het Brugse Vrije door Pieter Pourbus van 1561-1571. Ook op 18de- en 19de-eeuwse kaarten van het OCMW met naam benoemd. Naar verluidt zou tot de jaren 1960 klei zijn gedolven langs de Praatstraat. Verschillende benamingen verwijzen hier naar de Potterie refererend aan de steenbakkers van de Potterie in Brugge die hier tijdens de middeleeuwen klei kwamen delven.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1878/70, 1928/28.
  • OCMW ARCHIEF BRUGGE, Fonds Kaarten en Plannen, Losse stukken, Kaft kaarten Oostkamp.