Geografisch thema

Vijverstraat

ID
12399
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12399

Beschrijving

Geasfalteerde straat die via een kronkelend tracé met verschillende vertakkingen loopt van Galgenveld tot aan de gemeentegrens met Aalter. De straat loopt over de spoorweg Oostende – Brussel. Enerzijds verder verloop van de straat langsheen de spoorweg met kiezelsteentjes en anderzijds een geasfalteerd tracé doorlopend tot de grens met Aalter. Aanwezigheid van akker- en weilanden en deels behouden dreefstructuur afgezoomd met populieren.

De straatnaam verwijst naar de vijvers die hier in dit veldgebied nog aanwezig waren. Op de kaart van Ferraris (1770-1778) liep de straat doorheen een nog grosso modo niet ontgonnen gebied met veldvijvers. Oorspronkelijk lag hier de omwalde hoeve zogenaamd "Hof van Baarlen" of "Hof van Baarle". Dit was een vrij vroege ontginningskern in het woeste veld.

Schaars bebouwde straat met verspreide bebouwing. Aanwezigheid van enkele hoeves waarvan de oudste teruggaan tot de 19de eeuw. De meeste zijn grondig verbouwd. Sommige met een nieuw boerenhuis aan de straatzijde zie Vijverstraat nummer 5. Bij sommige is het oudere boerenhuis verbouwd tot een stalling zie nummer 6.

  • RYSERHOVE A., Mengelingen over Sint-Joris-Ten-Distel, in Bos en Beverveld, jaarboek 1978, p. 88.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Boerenarbeiderswoning met bijhorend landgebouw

  • Omvat
    Langgestrekte hoeve

  • Is deel van
    Sint-Joris


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vijverstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12399 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.