Abeelestraat (Wielsbeke)

Beschrijving

Landelijke weg met gebogen verloop, die de Rijksweg met de noordwestelijker gelegen Heirweg verbindt. Vormt samen met de Bossenstraat in het verlengde de grens met Sint-Baafs-Vijve.

Het toponiem duidt op een vroegere herberg en gelijknamige wijk of gehucht en wordt vermeld als "Ten Abeele" op de kaart van de kasselrij Kortrijk van Blaeu (1641). De straat wordt in 1720 samen met de Bossenstraat "Vijfsche Strate" genoemd, zie landboek van Wielsbeke. Eertijds gelegen aan de "Triestwijck", een van de 18de-eeuwse prekadastrale indelingen van de parochie Wielsbeke.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) lijkt enkel het zuidelijke deel van de weg weergegeven. Rond 1830 wordt het tracé omschreven als: "weg van de Calberg naar S(int)e Baefs", zie primitief kadasterplan. Vormt op de Atlas der Buurtwegen (1843) samen met de Bossenstraat de "Meulebekestraet". Als straatnaam "Abeelestraat" voor het eerst vermeld in 1902, officiële naamgeving in 1956.

Er komt tot de 20ste eeuw langsheen de straat quasi geen bebouwing voor aan Wielsbeekse zijde, zie landboek van Wielsbeke (1720) en Atlas der Buurtwegen (1843). Op de hoek met de Heirweg bevindt zich het gehucht "Den Abeele", gevormd rond de gelijknamige herberg (zie Heirweg).
In 1931 wordt een bakstenen vlasschuur gebouwd, oorspronkelijk horende bij het hoekpand in de Heirweg en thans omgevormd tot woning (nummer 83). Rondbogige gevelkapel boven poort, beeld Heilige Antonius.
Van de Rijksweg tot Ter Triest is de noordwestzijde van de straat bebouwd met alleenstaande eengezinswoningen in tuin, tweede helft 20ste eeuw. Korte doodlopende zijstraatjes aan zuidwestzijde zorgen voor een dichte concentratie van woningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1931/11.
  • DELANGE M., Wielsbeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 267.