Boffonstraat

Beschrijving

Noordwaartse zijstraat van de Molenstraat, die aan de noordzijde doodloopt op het bedrijf Ideal Floorcoverings. Gaf eertijds verbinding tot enkele noordelijker gelegen woningen, zie primitief kadasterplan (circa 1830). Naar het oosten toe geeft een oude gekasseide kerkwegel opnieuw verbinding met de Molenstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1843) wordt de Boffonstraat nog niet weergegeven, de kerkwegel maakt onderdeel uit van "den langen voetweg", die van de Molenhoek naar Oostrozebeke liep. Op de Popp-kaart (circa 1850) wordt de Boffonstraat wel weergegeven.
Zogenaamd naar herberg "den Bouffon", vermeld in een herbergentelling van 1779, gelegen langs de huidige Molenstraat (verdwenen na de Tweede Wereldoorlog). "Boffon" is mogelijk een verbastering van "Bas Fond" (vermelding in gerechtelijk dossier uit 1888). De westzijde van de weg is thans afgezoomd met platanen.

Straat met woonfunctie en industriƫle functie, zie aanwezigheid van de fabriek Ideal Floorcoverings, onderdeel van de Beaulieu International Group.
Voornamelijk eenlaagsbebouwing onder zadeldak in Vlaamse pannen, veelal met vernieuwd schrijnwerk. Op het landboek van 1720 wordt nog geen bebouwing weergegeven. Op de Ferrariskaart (1770-1778) is op de "Boffon" reeds een cluster van een zestal huizen waar te nemen, onder meer nummer 18, een 18de-eeuws volume, met oostgevel met aandak en vlechtingen, zadeldak in Vlaamse pannen, getoogde muuropeningen waarin vernieuwd schrijnwerk. Gekalkte straatgevel met afgeschuinde hoek, verbouwde achterzijde. Nummer 16 later aangebouwd aan westzijde, gecementeerde gevel met voegwerkimitatie.

Nummer 11, voorkomend op het primitief kadasterplan (circa 1830) maar ingrijpend vernieuwd ca. 1958, met vergrote muuropeningen en toegevoegd mansardedak, rondbogige gevelkapel in oostgevel. Aangevuld met bebouwing uit het einde van de 19de eeuw, onder meer nummer 6, met gecementeerde voorgevel met voegwerkimitatie en rechthoekige muuropeningen, samen met een naastgelegen woning (thans afgebroken) opgetrokken in 1892. Ten noorden daarvan staan bedrijfsgebouwen aangebouwd aan de zuidzijde van nummer 10, restanten van vlasnijverheid opgetrokken in 1929 door vlashandelaar Alphonse Haerynck: kleinere gebouwtjes in betonsteen met opeenvolgende zadeldaken (zwingelarij), later deels opgehoogd. Nummer 10, opgetrokken door vlaskoopman Gustaaf Debusschere in 1897, vernieuwd en opgehoogd tijdens het interbellum met roodbakstenen gevel en plint in zwartgeglazuurde tegels, zadeldak in Vlaamse pannen, rechthoekige vensteropeningen deels met bewaarde schuiframen, afgeronde en ingesneden dagkanten van poort- en deuropeningen.

In het tweede kwart van de 20ste eeuw worden enkele 19de-eeuwse woningen afgebroken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1892/1, 1898/1, 1929/5.