Bontekoewegel

Beschrijving

Korte rechte straat die de Vaartstraat ten noorden verbindt met de Ooigemstraat ten zuiden. In het landboek van 1720 blijft de landweg wegens gering belang onbenoemd, vermeld als "dreve ofte uytwegh" en "het dreefken". Op de kaart van het derde kanton "Stampcotwijck" bij het landboek wordt "straetken" vermeld, via een voetweg liep de straat verder naar het noorden door. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt het geheel van de straat niet weergegeven. In de Atlas der Buurtwegen (1843) wordt de voetweg weergegeven als "Bonte Koey Wegel", genoemd naar de herberg "de Bonte Koe", die gelegen was langs de Ooigemstraat (ter hoogte van nummer 27). In 1698 wordt de herberg voor het eerst vermeld in een renteboek als "herberghe ende brauwerije ghenampt de Bonte Coe", gelegen langs "de heerstraete commende van Wacken ende loopende naer Cortrijk". Vermoedelijk wordt de herberg rond de Eerste Wereldoorlog afgebroken.

Straat met behouden landelijk karakter. Op de kaart van het derde kanton "Stampcotwijck" bij het landboek van Wielsbeke (1720) worden vier huizen weergegeven. Enkele decennia later telt de straat nog drie woningen, zie kaart bij het register van de grote tiend van de Sint-Maartensabdij van Doornik (1756). Op de Atlas der Buurtwegen (1843) worden twee samenstellen van kleine woningen aangeduid en een kleine hoeve. Thans nog resterende 19de-eeuwse serre gebouwd tegen bakstenen muur, glas tussen ijzeren roeden. Aangebouwd schuurtje onder zadeldak in Vlaamse pannen, rechte muuropeningen onder houten lateien.

Een samenstel van twee werkmanswoningen (nummers 8-10) wordt opgetrokken in 1930 ter vervanging van oudere bebouwing: enkelhuizen van anderhalve bouwlaag en twee traveeën onder pannen zadeldak, getoogde muuropeningen.

Ten westen van de Bontekoewegel wordt anno 2007 een nieuw bedrijventerrein ontgonnen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1930/27.
  • Rijksarchief Kortrijk, Fonds Kaarten en Plannen, nr. 729: Register van de grote tiend, Sint-Maartensabdij Doornik, 1756.
  • DELANGE M., Wielsbeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 268.

Auteurs: Santy, Pieter