Bossenstraat (Wielsbeke)

Beschrijving

Licht gebogen landelijke weg die de Heirweg ten zuidoosten verbindt met de Breestraat ten noordwesten en als verlengde van de Abeelestraat samen met laatstgenoemde de grens vormt tussen Sint-Baafs-Vijve en Wielsbeke. In 1956 "Bossenstraat" genoemd, verwijzend naar het bosrijke verleden en de omliggende "Boschwyk" (1836). Voorheen gekend als "Kalbergstraat". In historische bronnen worden verschillende versies weergegeven, bijvoorbeeld "straete van Vyve nar den Kaelberch" (renteboek, 1642), "Vyfstrae(te)" (1645), "Vijfsche strate vanden Calbergh naer den Abeele" (landboek, 1720), "straete vanden Abeele na de Caelberghmeulene" (1767), "weg van de Calberg naar S(int)e Baefs" (primitief plan, circa 1830), "Meulebekestraet" (Atlas der Buurtwegen, 1843), "weg van Oostroosebeke naer Vive S(in)te Baefs" (1850).

Op de hoek met de Heirweg bevindt zich het gehucht "Den Abeele", gevormd rond de gelijknamige herberg (zie Heirweg) en al weergegeven op kaarten in een renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642). Deze herberg "Den Abeele" (verdwenen, thans Heirweg nummer 85) was het wethuis van de heerlijkheid van Meynaertstichele (zie nummer 45). In een document uit 1746 wordt de openbare verkoop van de herberg aangekondigd. De heerlijkheid van Meynaertstichele, een bezit van de graaf van Wakken, was deels op grondgebied Wielsbeke, deels op Sint-Baafs-Vijve gelegen. De heerlijkheid had een eigen baljuw en schepenen. Door De Flou wordt de heerlijkheid omschreven als "leengoed te Vive-Sint-Baafs en Wielsbeke". Het toponiem komt voor in een cartularium uit 1602 en in 17de-eeuwse charters en beheersdocumenten.

Landelijk-industrieel karakter, door combinatie van verspreide hoevebebouwing met aanwezigheid van imposante bedrijfsgebouwen gelegen langsheen de Heirweg en de Breestraat. Woonfunctie ter hoogte van het kruispunt met de Heirweg.

In het midden van de 17de eeuw staan in het noordelijke deel van de straat enkele woningen, zie kaarten in een renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642). Onder meer bebouwing voorkomend ter hoogte van huidig nummer 51, een voormalige herberg, verbouwd in de loop van de 19de en 20ste eeuw. Mijtervormige kapelnis aan de noordwestelijke zijgevel. Achtergelegen bospartijen in het renteboek vermeld als: "den Wulfput busch". Ten zuiden van de herberg liep een wegel "den pouck wech" die de huidige Bossenstraat met de voorloper van de Rijksweg verbond.
De kaart van het 11de kanton "Lembeekwijck" van landboek van Wielsbeke uit 1720 toont nabij het kruispunt met de Heirweg een viertal huizen op Wielsbeekse zijde. Evenwijdig met de Heirweg liep de "Mart wegh". Situatie ongewijzigd op de Ferrariskaart (1770-1778).

In de 19de eeuw verschijnt rond het kruispunt eenlaagsbebouwing, bijvoorbeeld nummers 3-5, opklimmend tot het tweede kwart 19de eeuw, haaks op de straat georiënteerd, thans met nieuw parement. Nummer 1, enkelhuis met getoogde muuropeningen, 20ste-eeuws.

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel X, Brugge, 1930, kolommen 389-390.
  • DELANGE M., Wielsbeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 268.
  • VAN DE MAELE P., Wielsbeke 1746, “Den Abeele” wordt verkocht !, in Leiesprokkels, jg. 2, nr. 2, 1983, p. 68-75.

Auteurs: Santy, Pieter