Hernieuwenstraat

Beschrijving

Korte rechte straat die langs de noordwestzijde van het kasteeldomein de Rijksweg verbindt met de Waterstraat. Op de kaart van de 7de wijk "Triestwijck" van het landboek van Wielsbeke (1720) aangeduid als "den marct wegh". Op de Atlas der Buurtwegen (1843) voorkomend als "Wacken Weg".
In 1956 wordt de straat "Hernieuwenstraat" gedoopt, zogenaamd naar domein "Hernieuwenburg" (zie Rijksweg nummer 314). Dit is de huidige benaming voor het kasteel "Ten Broucke" dat van 1935 tot 1965 verhuurd wordt aan de K.S.A., die er haar provinciaal hoofdkwartier inricht en de site herbenoemt als "Hernieuwenburg", verwijzend naar de leuze van de Katholieke Studenten Actie: "Alles in Christus hernieuwen".

De driehoek Parkstraat-Waterstraat-Hernieuwenstraat wordt ingenomen door het OCMW-complex, woon-, zorgcentrum en dienstencentrum "Ter Lembeek", opgericht in de periode 1982-1988. In 1994 wordt daar nog een serviceflatgebouw Den Dries aan toegevoegd.
Ten zuiden van de weg ligt het domein Hernieuwenburg, met sportfaciliteiten, sporthal, openluchtzwembad, binnenzwembad en minigolf.

Nabij de hoek met de Waterstraat (nummer 28) ligt een kleine tabaksast, vermoedelijk opgericht rond de jaren 1940, in rode baksteenbouw onder pannen zadeldakje met hoger opgetrokken verluchtingskap. Uitgebouwde schoorsteen langs oostelijke gevel. Drie boven elkaar geplaatste laadopeningen in de zuidelijke gevel. Aanbouw uit baksteen (westelijke zijgevel) en betonplaten (oostelijke zijgevel) onder lessenaarsdak.
Voorts is de straat bebouwd met eengezinswoningen in tuin, uit de laatste drie decennia van de 20ste eeuw.

• DELANGE M., Wielsbeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 270.

Auteurs: Santy, Pieter