Kapellestraat

Beschrijving

Korte straat die vanaf het kruispunt Rijksweg - Baron van der Bruggenlaan een verbinding maakt met de Lobeekstraat ten zuiden. Het tracé van de Kapellestraat maakt samen met de Lobeekstraat vanouds deel uit van de drevenstructuur horend bij het kasteeldomein "Ten Broucken". Op de kaart van de 6de wijk "Meulewijck" van het landboek van Wielsbeke (1720) worden laatstgenoemde wegen vermeld als "dreve". Op de Atlas der Buurtwegen (1843) blijft de dreef onbenoemd. Huidige naamgeving naar de kapel op de hoek van de Schoolstraat en de Lobeekstraat, opgericht tijdens het laatste kwart van de 19de eeuw, zie eerste aanduiding op topografische kaart van het Institut Cartografique Militaire uit 1898. Deze kapel wordt vermoedelijk bij de aanleg van de nieuwe wijk "De Vlasblomme" vervangen door het huidige kruisbeeld tegen bakstenen wand (zie Schoolstraat).

Op de kaart van de 6de wijk "Meulewijck" van het landboek van Wielsbeke (1720) en op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt op de hoek Lobeekstraat - Kapellestraat reeds bebouwing weergegeven. In het landboek van Wielsbeke (1720) wordt het hoekperceel van Kapellestraat en Lobeekstraat aangeduid als eigendom van baron de Crombrugghe, omschreven als "planterije de Waerande".
Op het primitief kadasterplan komt één langwerpig bouwblok langsheen de Kapellestraat voor, waarvan twee kleine woningen in het oostelijke stuk, onder meer het huidige nummer 33, een éénlaagswoning onder hoog zadeldak, voorzien van vernieuwd gevelparement. Bewaarde houten schuiframen.
Overige bebouwing daterend uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

• DELANGE M., Wielsbeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 271.
  • VERBRUGGHE C., De toestand te Wielsbeke in het jaar 1720 en relaties met vroegere en latere tijden (deel 1), in Leiesprokkels 2005-2006, jaarboek 9, 2006, p. 230.

Auteurs: Santy, Pieter