Lobeekstraat

Beschrijving

Centrumstraat die in een lichte knik de Markt ten noorden verbindt met de Stationstraat ten zuiden. Zogenaamd in 1956 naar de vroegere naam voor de aanpalende waterloop, de Kasteelbeek of Lobeek. Het toponiem "Loobeke" wordt reeds vermeld in bronnen uit 1623, zie De Flou. Op de kaart van het 6de kanton "Meulewijck" van het landboek van Wielsbeke (1720) wordt de beek als "Loo-beexcken" aangeduid.

Tijdens de 18de eeuw wordt de weg "voetwegh" genoemd en maakt onder meer deel uit van de drevenstructuur rondom het kasteel "Ten Broucken", zie kaart van het zesde kanton van het landboek van Wielsbeke (1720). Op de Atlas der Buurtwegen (1843) wordt een kort stuk van de huidige Lobeekstraat "den grooten kerkweg" genoemd, samen met de huidige Schoolstraat een tracé vormend dat van het gehucht "Molenhoek" naar de toenmalige dorpskern met kerk liep. Het noordelijke stuk van de huidige Lobeekstraat werd tussen 1956 en 1980 "Kerkstraat" genoemd, naamwijziging door fusie.

Straat met woonfunctie. Het noordelijke stuk van de straat, tot het kruispunt met Kapellestraat en Schoolstraat, gaat mee met de sociale woonwijkbebouwing van Schoolstraat, Marktstraat en dergelijke: gesloten bebouwing van twee bouwlagen in bruine baksteenbouw, gegroepeerd per vier woningen.

Tot de jaren 1950 was het zuidelijke stuk van de straat quasi onbebouwd, met uitzondering van nummers 19-21 en nummers 35-37. Op de splitsing tussen Schoolstraat en Kapellestraat bevond zich een kapel (zie Schoolstraat). Het noordelijke stuk van de straat wordt pas aangelegd tijdens de bouw van de nieuwe kerk in 1952-1955. Ten zuiden van de dorpskern, aan de oostzijde van de straat, ontwikkelt zich anno 2007 een nieuwe verkaveling op de plaats waar zich gedurende de tweede helft van de 20ste eeuw het spaanderplatenbedrijf "Super-Span" bevond.

In het landboek van Wielsbeke (1720) wordt het hoekperceel van Kapellestraat en Lobeekstraat aangeduid als eigendom van baron de Crombrugghe, omschreven als "planterije de Waerande" (zie Kapellestraat).

Nummer 19-21, gebouwd circa 1900 op grond van Baron Gustaaf Van Eyll – de Kerckhove de ter Elst uit Lergnon en in 1922 verbouwd en opgedeeld in twee woningen door handelaar Achille Vernackt. Nummer 19, hoog eenlagig dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren lateien (I-profiel met platgedrukte rozet). Gecementeerde gevel met voegwerkimitatie en bruingeschilderde plint. Houten lijstgoot, houten schrijnwerk en luiken. Nummer 21 vermoedelijk later van nieuwe voorgevel voorzien.

Nummers 35-37, volgens kadaster opgetrokken in 1928 voor de broers Karel en Adiel Van Eenooghe, respectievelijk dienstknecht en paardenbegeleider. Vermoedelijk na de Tweede Wereldoorlog voorzien van nieuwe gevels. Rechthoekige kapelnis waarin beeld Christus Heilig Hart op de zuidelijke zijgevel van nummer 37.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1900/7, 1922/1, 1928/18.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel IX, Brugge, 1929, kolom 901.
  • DELANGE M., Wielsbeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 272.
  • VERBRUGGHE C., De toestand te Wielsbeke in het jaar 1720 en relaties met vroegere en latere tijden (deel 1), in Leiesprokkels 2005-2006, jaarboek 9, 2006, p. 230.

Auteurs: Santy, Pieter