Sparrestraat

Beschrijving

Weg die vanaf de Rijksweg ter hoogte van de grens met Oostrozebeke via een bocht naar het zuidoosten toe verbinding maakt met de Ridder de Ghellinckstraat. De naamgeving verwijst mogelijk naar oudere sparrenbossen in de buurt. Wordt in het landboek van Wielsbeke van 1720 vermeld als "voetwegh". Het zuidelijk deel van de straat wordt voor het eerst weer afgebeeld in de tweede helft van de 19de eeuw (kaart Dépôt de la Guerre, 1876). De rest van de straat wordt er nog niet op weergegeven.

Landelijke weg, onder meer bebouwd met vrijstaande eengezinswoningen uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Oudere bebouwing in de vorm van schuurtje met halfronde vensters aan westzijde (bij Rijksweg nummer 425). Nummer 2: nieuw woonhuis met oud bijgebouw (wellicht bakhuis of zomerkeuken) en stalletje met getoogde muuropeningen en bewaard houtwerk.

• DELANGE M., Wielsbeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 275.

Auteurs: Santy, Pieter