Stampkotstraat

Beschrijving

Zijstraat van de Ooigemstraat die na een kort noordwaarts tracé verbinding geeft met de parallelle Vierlindenstraat ten westen. Zogenaamd naar het "stampcot" of de oliemolen, gelegen op de hoek van de Vierlindenstraat en de Ooigemstraat. Deze molen wordt reeds vermeld in 16de-eeuwse bronnen en is vermoedelijk rond het midden van de 19de eeuw verdwenen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt de molen vermeld als "Moulin de Wielsbeke", in de volksmond het "Stampcot" genoemd, het gehucht krijgt de benaming "Olie Stomp Molenhoeck".
Het onbenoemde tracé van de weg valt gedeeltelijk te onderscheiden op het landboek van Wielsbeke van 1720. Daarbij wordt "Stampcotwyck" vermeld. De straat lag echter volledig in de "wijck ghenaemt de Vier Linden".

Landelijke straat met verspreide bebouwing, voornamelijk van éénlaagswoningen. Nummer 1-3: haaks op de straat gesitueerde tweewoonst die teruggaat tot 1838. Witgekalkte baksteenbouw op zwarte plint, zadeldak in Vlaamse pannen, bewaarde getoogde en gewijzigde rechte muuropeningen en restanten van ouder schrijnwerk (diverse types). Nieuwe oostelijke zijgevel. Stalletje ten zuiden onder zadeldak in Vlaamse pannen. Nummer 6-8, 24: eenlaagswoningen onder zadeldak, langs de straat gelegen, vergrote rechthoekige muuropeningen. Nummers 18-22: hoge verankerde eenlaagswoningen reeds aangeduid op primitief plan (circa 1830), in 1909 herbouwd. Drie woonhuizen onder zadeldak (nok haaks op de straat, mechanische en Vlaamse pannen), rechthoekige muuropeningen, nieuwe gootlijsten. Nummer 18 voorzien van siercementering en voegwerkimitatie, nummer 20 met vernieuwd parement en nummer 22 met rechthoekige muuropeningen waarin bewaard schrijnwerk. Westelijke zijgevel gecementeerd. Noordelijke gevel van nummer 18 gekaleid en gekenmerkt door erker en geprofileerde baksteenlijst onder vernieuwde lijstgoot. Twee achtergelegen gebouwtjes onder zadeldak in mechanische pannen, rechthoekige muuropeningen.
In de jaren 1970-1980 wordt de bestaande bebouwing aangevuld met enkele vrijstaande eengezinswoningen in tuin.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1910/4.
  • DELANGE M., Wielsbeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 275-276.