Stationstraat

Beschrijving

Verbindingsweg die de Rijksweg ter hoogte van het oude dorpscentrum verbindt met de voormalige stationssite en de Ooigemstraat in het verlengde. Maakt eertijds deel uit van laatstgenoemde straat.

In 1868 wordt de spoorlijn Anzegem-Ingelmunster in gebruik genomen. Deze enkele spoorlijn is nooit geëlektrificeerd geworden. In mei 1940 wordt de metalen spoorwegbrug over Leie opgeblazen. In 1950 wordt personenvervoer over de lijn afgeschaft. In de richting van Ingelmunster blijft goederenverkeer mogelijk tot 1972. In 1962 wordt de verbinding Wielsbeke - Sint-Eloois-Vijve reeds gedemonteerd, de spoorlijn wordt definitief opgebroken in 1974. Het tracé is thans gerecupereerd door de Expresweg N382. Het station bevond zich aan de huidige rotonde Expresweg-Ooigemstraat.

De oudste bebouwing langs het kruispunt met de Rijksweg dateert uit de periode 1862-1883, er wordt wellicht een voorlopige stationshalte gebouwd op het einde van de straat (zie kaarten van het Institut Cartographique Militaire 1898, 1911). In 1894 wordt door de Belgische Staat een nieuw station gebouwd, een traditioneel gebouw bestaande uit drie delen: middelste gedeelte van twee bouwlagen onder zadeldak, lagere vleugel onder zadeldak en L-vormige lage vleugel.

Straat thans vnl. gekenmerkt door aaneengesloten, halfvrijstaande en alleenstaande rijhuizen uit de eerste decennia van de 20ste eeuw waarvan sommige met sterk gewijzigd uitzicht.
Nummers 11, 13, 19 en 21 daterend uit de jaren 1920: enkelhuizen van twee bouwlagen en twee (nummer 11, 13 en 21) of drie (nummer 19) traveeën onder zadeldak. Onder meer roodbakstenen lijstgevels (nummer 19, 21), nummer 21 met tandlijst onder de gootlijst; nummer 11 en 19 hebben een bewaarde houten kroonlijst. Gecementeerde plint, bij nummer 21 deels met imitatievoegen. Getoogde muuropeningen, bij nummer 11 en 19 met vergroot venster op gelijkvloers; nummer 11 witgekalkte gevel met grijsgeschilderde strekken en gewijzigde vensteropening onder ijzeren latei; nummer 19 heeft een gedichte muuropening centraal op verdieping, voorzien van mozaïekpatroon. Nummer 13 voorzien van siercementering + bepleistering, muuropeningen omlijst en met sluitsteen, bewaard schrijnwerk, onder meer deels beglaasde voordeur. Nummer 11: bewaarde deels beglaasde paneeldeur met hekwerk.
Nummer 8: burgerwoning "Het Witte Huis", van een voormalige vlasfabriek van André Lambrecht - Valcke (later: bedrijf Super Span), gebouwd in 1912 en tot het huidige volume uitgebreid in 1930. Vermoedelijk na de Tweede Wereldoorlog een grondige verbouwing ondergaan. In 1993 gaat het achterliggende spaanplatenbedrijf failliet en in 2006 worden de gronden verkaveld. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, witbepleisterde gevel deels voorzien van imitatiebanden, rechthoekige muuropeningen waarin vernieuwd schrijnwerk, luiken, houten kroonlijst.

• Gemeentearchief Wielsbeke, Wielsbeke, 874.1: Bouwmachtigingen,1946 en vorige jaren.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1912/11, 1927/29, 1929/26, 1930/43.
  • DELANGE M., Wielsbeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 276.

Auteurs: Santy, Pieter