Vierlindenstraat

Beschrijving

Rechte landelijke weg die vanaf de Ridder de Ghellinckstraat zuidwaarts loopt in de richting van de Leie en verbinding geeft met de Ooigemstraat. Zogenaamd naar het nabijgelegen "Goet de Vier Linden", aangeduid op het landboek van Wielsbeke uit 1720 (zie Molenstraat). Andere bronnen duiden een hoeve langs de Ooigemstraat (nummer 17) aan als het "'t Goed ter Vier Linden". Het omliggende gebied wordt "wijck ghenaemt de Vier Linden" (landboek van Wielsbeke, 1720) of "Vierlinden" (kadastrale kaart van Wielsbeke, 1853; topografische kaart Institut Cartographique Militaire, 1898) genoemd.
In het landboek van Wielsbeke uit 1720 wordt de straat vermeld als "strate van den Sleerin naer het stampcot". In een renteboek van de heerlijkheden Vijve en Ingelmunster (1642) weergegeven als "de strate nar de Leye" of "de straete leedende vande herberghe genaemt den Sleerin naer de Leye", in 1765 als "de straete van de dry meulens naer de Breestraete".
In de 19de eeuw maakt de straat samen met een stuk van de Grote Molstenstraat en de huidige Palingstraat deel uit van de "Palinckstraet" (Atlas der Buurtwegen, 1843).

Landelijke weg met weinig bebouwing. Cluster woningen iets ten zuiden van het kruispunt met de Stampkotstraat. Nummer 9, atelier in 1947 gebouwd door timmerman Guillaume De Rammelaere – Hostyn. Haaks op de straat gesitueerde witgeschilderde baksteenbouw; rechthoekige muuropeningen onder brede en hoge betonlatei, erboven een rondboogvormige laadopening met bekronende gevelkapel in de top. Nummer 11, enkelhuis uit 1938 onder zadeldak in mechanische pannen (nok evenwijdig met de straat), parement in rode bakstenen met gebruik van gele baksteen voor de banden, lisenen en geprofileerde lijst onder de dakgoot; bewaard schrijnwerk. Nummer 8-14: huizenrij mogelijk teruggaand tot het midden van de 19de eeuw (zie afbeelding op kadastraal plan van de gemeente Wielsbeke, 1853). Eenlaagse woningen onder zadeldak, nummer 8 met roodbaksteen gevelparement en erker; nummer 10, witgekalkt, gecementeerde plint en rechthoekige muuropeningen binnen gecementeerde omlijsting; nummer 12 recentelijk verbouwd en nummer 14 voorzien van nieuw gevelparement. Zuidelijke zijgevel (nummer 8) met van vlechtingen en getoogd laadluik. Aan oostzijde van de straat enkele huizen uit de jaren 1940-1950.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1947/12, 1938/10.
  • DELANGE M., Wielsbeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 277.