Waterstraat

Beschrijving

Straat die vanaf de Kokeldries oostwaarts in de richting van Sint-Baafs-Vijve loopt, om verbinding te geven met de Rijksweg. In het landboek van Wielsbeke (1720) weergegeven als "den doschweg" en "de dreve" van "'t Goed ter Triest". De naam Waterstraat komt al voor in de Atlas der Buurtwegen (1843) maar betrof toen nog een servitudeweg in dienst van de hoeve "'t Goed ter Triest".

Het "Goet Ter Triest", een achterleen van de heerlijkheid van Hemsrode, was gelegen tussen de Waterstraat en de Wandellaan, ongeveer op de plek van de nieuwe straat "Veen". De hoeve is afgebroken in de jaren 1990 en ontleende zijn naam aan het toponiem "Triestwijck" vermeld in het landboek van Wielsbeke (1720). Eigenaar circa 1720 was de familie Goubauw die de hoeve verpachtte aan Jacobus Vanden Heede, de burgemeester van Wielsbeke. Het domein werd toen weergegeven binnen een tweeledige omwalling met toegang aan oostzijde. De Ferrariskaart (1770-1778) laat een vierkante omwalling zien waarbinnen zich vijf volumes bevinden met moestuin ten westen. Op 19de-eeuwse kaarten (onder meer algemeen plan van de gemeente Wielsbeke, Franse periode; Atlas der Buurtwegen, 1843) worden zes, later zeven volumes binnen een eivormige omwalling afgebeeld.

De straat wordt thans onder meer gekenmerkt door eengezinswoningen in tuin uit het vierde kwart van de 20ste eeuw. Op de hoek met de Hernieuwen- en Parkstraat bevindt zich een complex voor bejaarden, onder meer met bejaardentehuis en een parkje in eigendom van het OCMW. Aan noordzijde van de straat werd het woonpark "De Meynaert" met twaalf woningen voor senioren aangelegd (1999). Nabij het kruispunt met de Heirweg enkele woningen uit de jaren 1940-1950. Tot 2003 stonden op deze plaats enkele éénlaagswoningen, wellicht met 19de-eeuwse of begin 20ste-eeuwse kern.

• DELANGE M., Wielsbeke, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 277.
  • VERBRUGGHE C., De toestand te Wielsbeke in het jaar 1720 en relaties met vroegere en latere tijden (deel 1), in Leiesprokkels 2005-2006, jaarboek 9, 2006, p. 233.

Auteurs: Santy, Pieter