Hulstersestraat

Beschrijving

Lange kronkelende weg van de Bavikhoofsestraat noordwaarts lopend tot aan de grens met Oostrozebeke. Op grondgebied Oostrozebeke verdergezet onder de naam Kanaalweg. Stond eertijds bekend als "Loogie Straet" (Atlas der Buurtwegen, 1845; Popp-kaart, 1840-1850) of "Logiestraat". De oorsprong van de naam is onduidelijk, verwijst mogelijk naar een herberg. De huidige naam gaat reeds terug tot het einde van de 19de eeuw, zie"Straet van Hulste naer Oyghem" en houdt mogelijk verband met de aanleg van het kanaal Roeselare – Leie (circa 1872) en de bouw van de "Geitebrug" (op grondgebied Oostrozebeke) waarlangs het verkeer vanuit het noorden in zuidwestelijke richting naar Hulste werd geleid en waar ook de Hulstersestraat aansluiting op vond.

Het gedeelte tussen Bavikhoofsesteenweg en Guido Gezellestraat was in 1937 nog als de voetweg "Molenweg" aangeduid, een voetwegel die doorheen de "molenkouter" liep, zie aanwezigheid van een windmolen op de hoek van Bavikhoofsestraat en Kloosterdreef. De weg was in 1937 al verbreed en bebouwd met nieuwe huizen.

De Hulstersestraat was in de eerste helft van de 19de eeuw nauwelijks bebouwd. Mogelijk hebben enkele sites in de Hulstersestraat een oudere kern, zoals nummer 225, een eenvoudige eenlaagse woning die haaks op de straat is gesitueerd, zie afbeelding van een haaks volume op Atlas der Buurtwegen (1845). Deed in het begin van de 20ste eeuw dienst als café. Het kaartboek van de parochie Ooigem (1778) geeft eveneens bebouwing weer op de plaats waar de hoeve met nummer 239 gelegen is, thans sterk verbouwd met woonhuis uit jaren 1970, vlasschuur ingericht als stal.
Het bouwbestand (vooral aaneengesloten en halfopen bebouwing) dateert bijna uitsluitend uit de 20ste eeuw en bevat een belangrijk aandeel woningen (soms met vlasschuur) uit het interbellum, voornamelijk uit de jaren 1930. Verder ook woningen uit de jaren 1940-1950. Vanaf de Guido Gezellestraat toename van vrijstaande woningen in tuin uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Nummer 24: huis met vlasloods uit 1934-1935. Roodbakstenen lijstgevel onder pannen zadeldak (nok evenwijdig met de straat), iets achteruitgelegen ten opzichte van de rooilijn. Gebruik van natuursteen voor plint, onderdorpels en hoekstenen van de korfboogvormige muuropeningen. Licht vooruitspringende deurtravee met voetschraper rechts van de deur. Vernieuwd schrijnwerk en nieuwe gootlijst. Aanpalende vlasschuur, eveneens in rode baksteen onder zadeldak (nok haaks op de straat), hoge schuifpoort en centrale kapelnis met bekronend kruis. Soortgelijke woningen, zie nummers 7 en 8, nummer 47 met gewijzigde benedenverdieping en gecementeerde plint gedeeltelijk voorzien van bossage-imitatie.
Nummer 33, gebouwd in 1933 en versierd met gele banden, omlopend rond de korfboogvormige muuropeningen, gecementeerde plint met bossage-imitatie, blind venster op de verdieping met metselwerk in visgraatverband. Lijstgevels in bruine baksteen waarvan nummer 37 met korfboogvormige muuropeningen onder geelbakstenen strekken en nummer 44 met rechthoekige muuropeningen onder doorgetrokken witgeschilderde betonlateien en een tweede bouwlaag voorzien van lisenen met getrapte consolevormige onderbouw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1933/3, 1934/4, 1935/7.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kaarten en Plannen, 684: Kadastrale plattegronden van Ooigem, sectie A, blad 3, opgemaakt door Paardekooper en Dabencourt, 19de eeuw.
  • DE BRABANDERE P. en HUYS E., De geschiedenis van Oyghem. Wijlent Mijnheer P. Debrabandere's nagelaten werk aangevuld door Emiel Huys, Kortrijk, 1937, p. 23-24.
  • VERBRUGGHE R., Herbergen, estaminets en cafés in Ooigem door de eeuwen heen, in Leiesprokkels 1999-2001, jaarboek 7, 2002, p. 47-48.
  • Vlasserspad, in Documentatiemap Wielsbeke, bibliotheek Wielsbeke, s.d., s.p.

Auteurs: Santy, Pieter