Keihoek

Beschrijving

Korte, licht gebogen weg die vanaf de Kouterstraat in noordwestelijke richting tot aan de grens met Hulste (Harelbeke) loopt. Wordt op grondgebied Harelbeke verdergezet onder de naam Kerkweg en Nieuwenhovestraat. In Atlas der Buurtwegen (1845) vermeld als "Hulste Straet". Ook op de Popp-kaart samen met enkele omliggende straten (Kouterstraat, Verlorenhoek) omschreven als "Hulste Straet" en net als de Kouterstraat behorend tot "lieu dit/ Keihoek". Op de grens met Hulste liggen de landerijen "Oliebroeken", "Musschekouter" of "Meesacker" en de "Keihoek" of "de Heye".

Landelijke weg met verspreide hoevebebouwing, minimaal teruggaand tot het vierde kwart van de 18de eeuw (zie kaartboek parochie Ooigem, 1778) maar naar verluidt opklimmend tot 1469, zie aanwezigheid van drie hofstedes volgens volkstelling.

Nummer 11: woonhuis en aangebouwde schuur/ stal op L-vormig grondplan. Huidige constellatie daterend van circa 1883-1910, zie topografische kaart van het Institut Cartographique Militaire (1911); voorheen drie aparte volumes, zie oudere kaarten. Verankerde witgekalkte gevels op zwarte plint onder pannen zadeldak (zijgevel woonhuis naakt gehouden). Sterk verbouwd, haaks op de straat gesitueerd éénlagig woonhuis met erfgevel gekenmerkt door rechthoekige muuropeningen, twee nieuwe dakkapellen en nieuwe gootlijst. Oostelijke zijgevel met laadluikje onder waterlijst en kapelnis afkomstig uit linker erfpijler (erfpijlers herbouwd). Schuur/ stal onder meer met laadluik onder haaks zadeldakje. Recent gebouwde hangars ten zuiden.

• DE BRABANDERE P. en HUYS E., De geschiedenis van Oyghem. Wijlent Mijnheer P. Debrabandere's nagelaten werk aangevuld door Emiel Huys, Kortrijk, 1937, p. 23-24.
  • Vlasserspad, in Documentatiemap Wielsbeke, bibliotheek Wielsbeke, s.d., s.p.

Auteurs: Santy, Pieter