Geografisch thema

Kerkweg

ID
12454
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12454

Beschrijving

Vrij rechte weg die vanaf het Sint-Brixiusplein in noordelijke richting tot aan het kruispunt met de Guido Gezellestraat en de Beukenlaan loopt. De straatnaam komt reeds voor op de Atlas der Buurtwegen uit 1845.

Voorheen gekend als "Rolleweg", een voetweg minimaal teruggaand tot de 15de eeuw die de verbinding vormde tussen de voormalige pastorie (het latere gemeentehuis) en de "Meulebekestraat" (thans Guido Gezellestraat). Langs de "Rolleweg", tegenover de pastorie, werd omstreeks het midden van de 16de eeuw een nieuw schepenhuis ingericht ter vervanging van de oude vierschaar op het kasteel, dat als herenwoning werd heringericht. Achter het dorpsplein, tussen de huidige Kerkweg en de Kapitein Commandant Vinckestraat, bevond zich volgens De Brabandere de "Kouter van Ayshove", wellicht genoemd naar de gelijknamige hoeve die zich in de buurt bevond.

  • DE BRABANDERE P. en HUYS E., De geschiedenis van Oyghem. Wijlent Mijnheer P. Debrabandere's nagelaten werk aangevuld door Emiel Huys, Kortrijk, 1937, p. 23-24.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van westelijk Vlaanderen, Vlaamsch ArtesiĆ«, het land van den Hoek, de graafschappen Guines en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, Deel I, Brugge, 1914, kolom 410.
  • Vlasserspad, in Documentatiemap Wielsbeke, bibliotheek Wielsbeke, s.d., s.p.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerkweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/12454 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.