Kouterstraat

Beschrijving

Weg die vanaf de Hulstersestraat in de richting van het "Goed te Triest" op Bavikhoofs grondgebied (Harelbeke) loopt. Het eerste straatdeel heeft een gebogen tracé terwijl het aansluitend gedeelte vanaf de Keihoek een recht verloop kent. Behoorde in het midden van de 19de eeuw tot de "Keihoek" dat een onderdeel vormde van de "Hulste Straet" (Popp-kaart, 1840-1850). Op de Atlas der Buurtwegen (1845) reeds als "Kouterstraat" vermeld.

Landelijke weg met verspreide bebouwing. Het eerste deel van de straat telt enkele sterk verbouwde hoeves met oude kern, onder meer de vroeger omwalde hoeve "Hof d'Haene" die in het begin van de straat gelegen is. Na het kruispunt met de Keihoek, waar zich de bekende "Splenters Kapelle" bevindt, doorkruist de straat het akkerland van de "Musschekouter". Het tweede deel van de straat bleef tot in de 20ste eeuw onbebouwd en wordt gekenmerkt door enkele naoorlogse halfopen woningen en een paar vlasschuren met gevelkapel.

• Vlasserspad, in Documentatiemap Wielsbeke, bibliotheek Wielsbeke, s.d., s.p.

Auteurs: Santy, Pieter