Kruishoek

Beschrijving

Korte licht gebogen weg in het noorden van de gemeente; verbindt de Hulstersestraat ten westen met de Kanaalweg ten noordoosten. Zeer oude straat, vroeger "den Vivynck", "Vivynckstraatje", "Vyvinck Straetken" genoemd, zie landboek van de heerlijkheid Woubrechts te Kuurne, Duyfhuyze te Ooigem, ... (1631). Varianten zijn "'t Vijvinck Straetjen" (renteboek van Duyfhuyze, 1682) of "Vyvincke Straet" (Atlas der Buurtwegen, 1845). Op Popp-kaart (circa 1840-1850) is de straat "Yserbijt Straet" geheten; de eerste vermelding van "Kruishoek" komt voor op de Atlas der Buurtwegen (1845). Ook de omschrijving "Kruys" komt voor op een topografische kaart van het Dépôt de la Guerre (1872).

Op kaartmateriaal uit de 17de eeuw is reeds bebouwing waar te nemen aan noordzijde van de straat, met name twee woningen ter hoogte van het kruispunt met de Meulebeeksestraat en een ten westen daarvan. In de 18de eeuw wordt ook ten oosten van de Meulebeeksestraat een hoeve bijgebouwd, waar momenteel huidig nummer 37 staat, zie kaartboek parochie Ooigem (1778). Volgens sommige bronnen zou aan zuidzijde een afgelegen oud hoevetje gelegen hebben waarvan het bestaan terugging tot 1313 maar daar kan in 17de- en 18de-eeuwse kaarten geen bevestiging van gevonden worden.

Straat met 20ste-eeuwse bebouwing, aan zuidzijde voornamelijk aaneengesloten woningen onder zadeldak met getoogde openingen, gelijkvloers verbouwd. Nummer 14: dubbelhuis van anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak, donkerrode baksteenbouw op gecementeerde plint, getoogde muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beglaasde kapelnis met beeld van Christus H. Hart rechts onder de nieuwe kroonlijst.

Noordzijde vooral gekenmerkt door vrijstaande en halfvrijstaande bebouwing uit het interbellum en de jaren 1940 en 1950. Nummers 25-27: eenlaagse tweewoonst op plaats vorige bebouwing (zie tegenover kruispunt Meulebeeksestraat). Dubbelhuizen onder zadeldak, nummer 25 grijsgeschilderd en met getoogde (gedicht) en rechte openingen, geprofileerde lijst onder de dakgoot. Nummer 27 is bepleisterd en heeft getoogde muuropeningen waarin vernieuwd schrijnwerk.

• Rijksarchief Gent, Familiefonds, IV, 1348: Landboek van de heerlijkheid Woubrechts te Kuurne, Duyfhuyze te Ooigem, Oostrozebeke, Bavikhove en Lendelede, 1631.
  • DE BRABANDERE P. en HUYS E., De geschiedenis van Oyghem. Wijlent Mijnheer P. Debrabandere's nagelaten werk aangevuld door Emiel Huys, Kortrijk, 1937, p. 23.
  • Vlasserspad, in Documentatiemap Wielsbeke, bibliotheek Wielsbeke, s.d., s.p.

Auteurs: Santy, Pieter