Geografisch thema

Leembosstraat

ID
12458
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12458

Beschrijving

Zijweg van de Bavikhoofsestraat met een verloop in zuidelijke richting om ten noorden van de oude Leiearm een hoek van 90° te maken in westelijke richting. De weg wordt op grondgebied Bavikhove (Harelbeke) verdergezet onder de naam Tweede Aardstraat. Huidige straatnaam genoemd naar de "Leenboom", vermeld in een rekening van de heerlijkheid van Ooigem van 1606 als staande in de "Oyghembusschen", het "Leembos" of "Leenbusch".
Eertijds dreef die van de Bavikhoofsestraat naar de Leie liep, langs het "galgestuk" en de "lentdriesschen", door de oude heerlijkheid "Mozebrouck". In de bocht van de weg lag de hoeve van de heerlijkheid. De straat maakte in de 19de eeuw deel uit van de "Leihoek", op de Atlas der Buurtwegen (1845) weergegeven als veldweg.

De straat kent weinig bebouwing. Het bebouwingspatroon komt, met hoevegebouwen in de bocht en ten noordoosten van de weg, grosso modo overeen met de situatie in de 18de eeuw. Op de grens met Bavikhove, ten noorden van de weg was in de 18de eeuw eveneens een gebouw aanwezig. Thans bevindt zich op deze plaats een vlasschuur, een rode baksteenbouw onder zadeldak (nok haaks op de straat) met een groene schuifpoort uit metaal en hout.

Ten zuiden van de vlasschuur bijkomende 20ste-eeuwse bebouwing in vorm van vlasfabriek.

  • DE BRABANDERE P. en HUYS E., De geschiedenis van Oyghem. Wijlent Mijnheer P. Debrabandere's nagelaten werk aangevuld door Emiel Huys, Kortrijk, 1937, p. 23.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Vlasfabriek

  • Is deel van
    Ooigem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leembosstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12458 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.