Meulebeeksestraat

Beschrijving

Geknikte weg die de Kruishoek in het noorden van de gemeente verbindt met de van Ooigem naar Oostrozebeke lopende Fabiolalaan. Tot in de 20ste eeuw was ook het grootste deel van de huidige Guido Gezellestraat in het tracé van de straat opgenomen. De "Meulebeke Straet" vormde toen een lange weg tussen de Bavikhoofsestraat in het zuiden en de Kruishoek in het noorden van de gemeente. Het noordwesten van de straat stond in de 19de eeuw bekend onder het toponiem "Sterrehoek". In Atlas der Buurtwegen (1845) omschreven als "Meulebekestraet" of "Leembruggestraet".
De straat kende in de 18de en 19de eeuw enige verspreide bebouwing, o.m. van hoeves (zie onder meer kaartboek parochie Ooigem, 1778 en Atlas der Buurtwegen, 1845). Nabij "den Vivynck", de huidige Kruishoek, lag de omwalde hofstede Cuyle, de leenbodem van de heerlijkheid Ter Beke. Tussen de Meulebeekse- en de Hulstersestraat bevonden zich volgens de beschrijving van De Brabandere twee kouters, de "Molenkouter" en de "Kapelaankouter". Enkele thans nog bewaarde sites gaan nog op deze historische periode terug.

Nummer 1: hoeve reeds afgebeeld in kaartboek parochie Ooigem uit 1778. In de eerste helft van de 19de eeuw was er ook een brouwerij in de hoeve ondergebracht. Circa 1830 bestond ze uit een zestal volumes en was in eigendom van F. Yserbijt aan wie de plaatsnaam "Yserbijt hoek" (zie mutatieschetsen) ontleend was. In 1852 wordt de brouwerij opgedoekt en omgevormd tot landgebouw. Circa 1886 laat de eigenaar de meeste gebouwen, met uitzondering van het meest westelijke gebouw dat toen dienstdeed als woonhuis, afbreken. Er verschijnen twee parallelle volumes, haaks op de Meulebeeksestraat gebouwd en een bakhuisje ten noorden, parallel met de straat. Het meest zuidelijke volume bevindt zich thans op de hoek met de Beukenlaan. Vernieuwd woonhuis-/stalvolume (het vroegere woonhuis is intussen verdwenen): verankerde rode baksteenbouw onder pannen zadeldak met getoogde openingen. Oostelijke zijgevel met overkragend dak met bebording en kapelnis binnen zwartbakstenen omlijsting. Stal ten noorden: witgeschilderde verankerde baksteenbouw op zwarte plint, getoogde en gewijzigde rechte muuropeningen. Bakhuisje uit donkerrode baksteen onder zadeldak.

Nummer 75: éénlaagse, haaks op de straat gesitueerde woning onder zadeldak, mogelijk met oudere kern, zie aanwezigheid van hoeve op deze plaats op oude kaarten (zie onder meer kaartboek parochie Ooigem uit 1778). Vernieuwd parement.

Het huidige uitzicht van de straat is echter bijna uitsluitend 20ste-eeuws, dateert voornamelijk uit de interbellumperiode en wordt door de aanwezigheid van tal vlasschuren sterk getypeerd door de toen florissante vlasindustrie. Nummer 50, vlasschuur uit 1936 gebouwd door vlashandelaar Achiel Vande Sompele, centrale gevelkapel met beeldje Heilige Familie. Nummer 70, woonhuis en vlasschuur gebouwd in 1935 op de plaats van oudere bebouwing (thans afgebroken) in opdracht van vlashandelaar Arthur Vande Kerckhove. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Rode bakstenen lijstgevel met accent van witgeglazuurde bakstenen voor doorgetrokken banden en consolemotief op de borstwering. Licht vooruitspringende middentravee, korfboogvormige muuropeningen en natuurstenen plint. Lege kapelnis binnen baksteenomlijsting in de noordelijke zijgevel. Nieuwe goot en nieuw schrijnwerk. Aanpalende vlasschuur ten zuiden in ruïneuze staat, dak verdwenen.

Begin 20ste-eeuwse bebouwing aangevuld met alleenstaande gezinswoningen uit het vierde kwart van de 20ste eeuw en enkele hedendaagse bedrijfsgebouwen, onder meer Somtex met achterliggend industriegebouw onder sheddaken, opgericht in 1952 als mechanische weverij.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1853/3, 1886/15, 1936/20, 1937/32.
  • DE BRABANDERE P. en HUYS E., De geschiedenis van Oyghem. Wijlent Mijnheer P. Debrabandere's nagelaten werk aangevuld door Emiel Huys, Kortrijk, 1937, p. 23, 26.
  • Dit is West-Vlaanderen, deel 2, Sint-Andries, 1960, p. 1242.

Auteurs: Santy, Pieter