Pontweg

Beschrijving

Straat met elleboogvormig tracé; vormt de verbinding tussen de Desselgemsestraat en de Wielsbeeksestraat. Het noordelijk gedeelte van de weg staat reeds afgebeeld op het kaartboek van parochie Ooigem uit 1778, samen met een aanpalend gedeelte dat in zuidoostelijke richting tot aan de Leie liep. Het supprimeren van de verbinding met de Leie en de nieuwe aansluiting in westelijke richting met de Desselgemsestraat, dateert wellicht uit de eerste helft van de 20ste eeuw, zie oude tracé nog steeds aangeduid op kaart van Institut de la Guerre uit 1911. De huidige straatnaam verwijst naar de veerpont over de Leie die in het verleden het verkeer tussen Ooigem en Desselgem verzekerde. De Brabandere getuigt in 1937 nog van "den ouden aard", de vroeger aanlegsteiger waar de veerpont aanmeerde. Ook de oude benaming van de weg in de Atlas der Buurtwegen (1845), "Overzet Weg", gaat op deze functie terug. Naar verluidt bevond zich op de plaats van de veerpont, ter hoogte van het kasteel, ook een doorwaadbare plaats in de Leie die geplaveid was.

De straat kende in de 19de eeuw enige verspreide bebouwing (Atlas der Buurtwegen, Popp-kaart). Op het kruispunt met de Wielsbeeksestraat lag eertijds herberg "De Linde", reeds voorkomend in 1864 maar niet meer in gebruik als herberg in 1937.
Thans nog steeds verspreide bebouwing. Het zuidelijke gedeelte van de straat wordt afgezoomd door de muur van het kasteelpark, gedeeltelijk vernieuwd en met oude toegang in de vorm van een rondboogpoort.

• DE BRABANDERE P. en HUYS E., De geschiedenis van Oyghem. Wijlent Mijnheer P. Debrabandere's nagelaten werk aangevuld door Emiel Huys, Kortrijk, 1937, p. 22.
  • Vlasserspad, in Documentatiemap Wielsbeke, bibliotheek Wielsbeke, s.d., s.p.

Auteurs: Santy, Pieter