Schaapdreef

Beschrijving

Rechte weg die vanaf de Oostrozebeeksestraat tot het industrieterrein aan het Kanaal Roeselare – Leie loopt. Aangelegd in het begin van de 18de eeuw en gesitueerd tegenover de "groote hof" (Oostrozebekestraat nummer 55). Op kaartboek van de parochie Ooigem (1778) aangeduid als "Dreve". De weg kende nog geen bebouwing in het midden van de 19de eeuw (Atlas der Buurtwegen 1845, Popp-kaart 1840-1850).

Thans aan zuidelijke zijde van de straat vooral lage woningen onder zadeldak, onder meer met getoogde muuropeningen, nummer 8 en nummer 14 met tandlijst onder de goot.

Aan de noordzijde van de straat veel sporen van de vroegere vlasindustrie, onder meer nummer 3: drie naastgelegen vlasschuren uit de tweede helft van de jaren 1930 (nok loodrecht op straat, westelijke schuur herbouwd in 1947), twee vlasschuren met gevelkapel (onder meer met beeld van Heilig Hart).

Einde van de straat gedomineerd door een 20ste-eeuwse hoeve en industriegebouwen van Unilin (nummer 36).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1935/2, 1938/5, 1939/7, 1947/7.
  • DE BRABANDERE P. en HUYS E., De geschiedenis van Oyghem. Wijlent Mijnheer P. Debrabandere's nagelaten werk aangevuld door Emiel Huys, Kortrijk, 1937, p. 24.

Auteurs: Santy, Pieter