Vaartstraat (Ooigem)

Beschrijving

Weg langs de oostelijke oever van het kanaal Roeselare – Leie, met een vertakking in noordoostelijke richting die doorloopt op grondgebied Wielsbeke. Vóór de aanleg van het kanaal circa 1870 was de Vaartstraat in zuidwestelijke richting doorgetrokken tot aan de Wielsbeeksestraat en vormde toen de verbinding tussen het centrum van Ooigem en de wijk "Boffon" op Wielsbeeks grondgebied. De straat stond in het midden van de 19de eeuw bekend als "Keerstraet", zie Popp-kaart (1840-1850) en Atlas der Buurtwegen (1845). In de 18de eeuw (kaartboek parochie Ooigem, 1778) was de straat grotendeels afgezoomd met bomen. Er was toen, en in het midden van de 19de eeuw nog steeds, geen bebouwing aanwezig, met uitzondering van twee tegenover elkaar gelegen sites vlakbij de grens met Wielsbeke, gevormd door de Splenterbeek. Thans nummers 37-39 en nummer  38, beide sites minimaal teruggaand tot de 17de eeuw, zie afbeelding op landboek van de heerlijkheid Woubrechts (1631) en renteboek van Duyfhuyze (1682). De huidige eenlaagse dubbelhuizen onder zadeldak met nummers 37-39, palend aan de straat, dateren uit 1898. Nummer 37, witgeschilderde gevel met getoogde (deur) en rechte muuropeningen (vensters); nummer 39, bepleisterde en beschilderde gevel met rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijsting. Nummer 38, woonhuis uit de jaren 1940-1950 met ouder stalvolume haaks op de straat. Rode baksteenbouw onder zadeldak van Vlaamse pannen, tandlijst, segmentboogvormige en gewijzigde rechte muuropeningen.

Kanaalweg geflankeerd door dubbele wilgenrij. Aanwezigheid aan westelijke zijde van diverse bedrijven, onder meer het ijzer- en staalconstructiebedrijf Intersales (nummer 42) en Belgips (nummer 60), een afdeling van het productiebedrijf voor gipsplaten Isolava (administratieve zetel Ooigemstraat 12).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1899/2.
  • DE BRABANDERE P. en HUYS E., De geschiedenis van Oyghem. Wijlent Mijnheer P. Debrabandere's nagelaten werk aangevuld door Emiel Huys, Kortrijk, 1937, p. 24.

Auteurs: Santy, Pieter