Abeelestraat (Sint-Baafs-Vijve)

Beschrijving

Landelijke weg met gebogen verloop, die de Rijksweg met de noordwestelijker gelegen Heirweg verbindt. Vormt samen met de Bossenstraat in het verlengde de grens met Wielsbeke.

Het toponiem duidt op een vroegere herberg en gelijknamige wijk of gehucht en wordt vermeld als "Ten Abeele" op de kaart van de kasselrij Kortrijk van Blaeu (1641), gelegen op de hoek met de Heirweg. De straat wordt in 1720 samen met de Bossenstraat "Vijfsche Strate" genoemd, zie landboek van Wielsbeke. In het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763) wordt de straat "den cruijswegh aenden Abeele" genoemd. Op de Ferrariskaart (1770-1778) lijkt enkel het zuidelijke deel van de weg weergegeven. Rond 1830 wordt het tracé omschreven als: "weg van de Calberg naar S(int)e Baefs", zie primitief kadasterplan. Vormt op de Atlas der Buurtwegen (1844) samen met de Bossenstraat de "Oost-Roosebekestraat". Als straatnaam "Abeelestraat" voor het eerst vermeld in 1902, officiële naamgeving in 1956.

Straat met overwegend landelijk karakter door verspreide hoevebebouwing, het zuidelijke straatdeel van Rijksweg tot Muntestraat met woonfunctie, alsook de bebouwing nabij het kruispunt met de Heirweg.
Er komt tot de 20ste eeuw langsheen de straat weinig bebouwing voor, zie Atlas der Buurtwegen (1844). Wel wordt reeds op kaarten in een renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642) verspreide hoevebebouwing weergegeven, alsook een huizengroep rond het kruispunt met de Heirweg, met vermelding "Ten Abeele". Het gehucht wordt licht uitgebreid tijdens de 19de eeuw. Nummer 44, 19de-eeuwse éénlaagswoning onder pannen zadeldak, met nieuw parement maar behouden schrijnwerk (20ste-eeuwse houten schuiframen). In het laatste kwart van de 20ste eeuw wordt de straat in de zone tussen Rijksweg en Muntestraat bebouwd met vrijstaande of halfopen eengezinswoningen met tuin.

• DELANGE M., Sint-Baafs-Vijve, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 197.

Auteurs: Santy, Pieter