Bossenstraat (Sint-Baafs-Vijve)

Beschrijving

Licht gebogen landelijke weg die de Heirweg ten zuidoosten verbindt met de Breestraat ten noordwesten en als verlengde van de Abeelestraat samen met laatstgenoemde de grens vormend tussen Sint-Baafs-Vijve en Wielsbeke. Huidige benaming gegeven in 1979 ten gevolge van de gemeentefusie in 1977, verwijzend naar het bosrijke verleden van dit gebied, gekend als "Boschwyk" (1836). Voorheen wordt de straat vermeld als "Kalbergstraat". In historische bronnen in verschillende versies weergegeven als bvb. "straete commende vanden Caelberch naer Vyfve" (1642), "Vijfstrate" of "Vijfsche Strate" (1720), "straete vanden Abeele na de Caelberghmeulene" (1767). Rond 1830 wordt het tracé omschreven als: "weg van de Calberg naar S(int)e Baefs", zie primitief kadasterplan. Vormt op de Atlas der Buurtwegen (1844) samen met de Abeelestraat de "Oost-Roosebekestraat". Kadastrale mutatieschetsen vermelden "Droogenbroodhoek".
Op de hoek met de Heirweg bevindt zich het gehucht "Den Abeele", gevormd rond de gelijknamige herberg (zie Heirweg) en al weergegeven op kaarten in een renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642).

Het noordelijke deel van de straat met overwegend landelijk karakter door agrarische functie en verspreide hoevebebouwing, aangevuld met industrie nabij het kruispunt met de Heirweg, met aanwezigheid van de bedrijven B.I.G. Floorcoverings (textiel) ten westen en Haripan (multiplex) ten oosten.
Onder meer hoeves nummers 34 en 38 komen voor op het landboek van Sint-Baafs-Vijve uit 1763, thans met ingrijpend verbouwde of vernieuwde hoevegebouwen. Op de Ferrariskaart (1770-1778) komt verspreide bebouwing voor, met een concentratie rond het kruispunt met de Heirweg. Aanwezigheid van resterende 19de-eeuwse éénlaagsbebouwing nabij het kruispunt met de Heirweg, vaak met nieuw parement of gewijzigde muuropeningen. Onder meer nummer 10, onder zadeldak in mechanische pannen, met 20ste-eeuwse sierbepleistering en vernieuwd schrijnwerk.

• DELANGE M., Sint-Baafs-Vijve, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 197.

Auteurs: Santy, Pieter