Hooiemeersstraat

Beschrijving

Weg die het industriegebied tussen de oude en de nieuwe Leie ontsluit, bereikbaar via de Staatsbaan N43 (Zulte). Het tracé van de weg loopt gedeeltelijk over een nieuw stuk langs de Leie en gedeeltelijk over oudere wegen. Het oostelijk stuk wordt op de Atlas der Buurtwegen (1844) weergegeven als de "Meersch straet", lopende "de la ferme de la veuve Vandeputte aux prairies de la Lys", het westelijk stuk als de "Otterghemstraet", "chemin de la ferme de Pierre Braet à celle de la veuve Vervaeke", beide wegen maakten eertijds ten noorden verbinding met de Hooiestraat.
Nagenoeg geen historische bebouwing. De hoeve Vervaeke, als dusdanig aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1844), is recent verdwenen. De historische site klom minstens op tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie voorkomen van een woonhuis op een kaart van het renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642).

Het gebied tussen de nieuwe en de oude Leiearm is ingericht als bedrijventerrein Wielsbeke VII.

Auteurs: Santy, Pieter