Moerdijkstraat

Beschrijving

Landelijke weg met bochtig verloop in het noordelijke gedeelte van Sint-Baafs-Vijve, die de Bossenstraat ten westen verbindt met de Driekoningenstraat ten oosten. Huidige benaming in voege sedert 1979, zogenaamd naar de nabijgelegen Moerdijkbeek. Het begrip "moerdijk" verwijst mogelijk naar het uitmoeren van veen- of moerasgrond voor het winnen van turf.

In de 17de eeuw vermeld als "Pouckwegel". In een renteboek van 1645 staat de straat vermeld als "het straetken naer Wacken", in 1736 als de "straete die loopt naer het goet te Bosterhout, gheseyt Roode Poorte", in 1767 als "droogenbroodt hoek straete". Circa 1830 "Calberg straat" genoemd, in de Atlas der Buurtwegen (1844) voorkomend als "Kalberg straet", "chemin de la ferme dit Blauwport à Wielsbeke". Na 1947 "Zandstraat" genoemd.

Straat met behouden landelijk karakter door agrarische functie en verspreide hoevebebouwing. Meeste bewoning minstens opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen van verspreide bebouwing op de kaarten van het landboek (1763). Onder meer de historische hoeve nummer 1, in de 17de eeuw gekend als "goet te Hurt", waarvan de oudste sporen te dateren zijn in de 16de eeuw. Gelegen ten zuiden van, vlakbij de hoeve Blauw Kasteeltje en afhankelijk van de heerlijkheid Ter Mandere (zie nummer 2). Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt de hoeve weergegeven met drie volumes in hoefijzervormige constellatie, met vermelding: "t' Goet ter Hurt". In 1835 is de hoeve volgens kadaster eigendom van de graaf van Wakken (van Maldeghem) en in gebruik door C. Vanschoebeke. De hoeve wordt weergegeven binnen een driehoekige walgracht. In 1910 worden de hoevegebouwen uitgebreid. De hoeve was in de 20ste eeuw in gebruik als stokerij, waar zich in 1983 een ontploffing voordeed. Sindsdien staan de ruïnes leeg. Boerenhuis van zeven traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen, rechthoekige muuropeningen, gecementeerde gevels. Oostelijke aanbouw van bakhuis. Ten noorden aangebouwde 20ste-eeuwse schuur. Overige gebouwen verdwenen.

Een gerenoveerde hoeve (nummer 11) komt voor het eerst voor op een kadastrale kaart uit 1815, bestaande uit een woonhuis, schuur en stal in U-vorm rondom een erf. Aan straatzijde is een kapel aangebouwd.

Vele hoeves of kleine woningen worden in de loop van de 19de en 20ste eeuw herbouwd, onder meer nummer 20, gelegen langs de erfoprit naar hoeve nummer 18, een éénlaags roodbakstenen boerenhuis onder pannen zadeldak, met resterende getoogde muuropeningen aan noordgevel, de overige muuropeningen gewijzigd. Een begin-20ste-eeuws schuurtje/stalletje onder pannen zadeldak, met getoogde staldeuren en -vensters en centrale schuifpoort. Nummer 13, een kleine hoeve met woonhuis onder pannen zadeldak, uit het begin van de 20ste eeuw, bestaande uit drie traveeën met rechte muuropeningen, onder tandlijst. Stal/ schuur met witgekalkte erfgevel en gepekte plint onder overkragend zadeldak in zwarte Vlaamse pannen. Vernieuwde rechte muuropeningen. Huisje nummer 16 dateert uit 1936, eenlaags met rechthoekige muuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1890/16, 1913/3.
  • DELANGE M., Sint-Baafs-Vijve, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 200.