Muntestraat

Beschrijving

Rechte landelijke weg die de Abeelestraat ten zuiden verbindt met de Heirweg ten noorden. In de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de straat vermeld als "Dossestraet", "chemin et sentier de la maison de Frederic Daels à la ferme de François Dhont". Het stuk tussen de Caignaardstraat en de Abeelestraat was omstreeks het midden van de 19de eeuw nog slechts een aardeweg en werd "Dosseweg" genoemd, omschreven als "sentier de la maison Frederic Daels au bois dit Van Nieuwenhuysbosch avec embranchement pavé à la ferme Desplenter". Sinds 1957 is de huidige benaming Muntestraat in voege.

Behouden landelijk karakter door agrarische functie en verspreide hoevebebouwing, waarvan enkele met een oudere geschiedenis. Nummer 6, kleine hoeve bestaande uit een boerenhuis en haaks stal-schuurvolume. Mogelijk in geschiedenis opklimmend tot het midden van de 17de eeuw, zie voorkomen van een volume op deze plaats op kaarten bij het renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642), eveneens aangeduid op kaarten bij het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). Woonhuis van zes traveeën onder steil pannen zadeldak en aanbouw van een travee onder lessenaarsdak, met nieuwere gevelbezetting. Zijgevel met sporen van nokverhoging en vlechtingen. Haaks stalgebouw, voornamelijk 20ste-eeuws.

Nummer 2, hoeve met woonhuis en haaks schuur-stalvolume, voornamelijk 20ste-eeuws. Geschiedenis van de site opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen op kaarten bij het landboek (1763). In de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de hoeve "Ferme Desplenter" genoemd.

Nummer 3, laag samenstel van verscheidene kleine woningen, thans leegstaand en in ruïneuze toestand. Voor het eerst voorkomend op de kadastrale kaart van 1815 als twee woningen, op het primitief kadasterplan (circa 1830) als drie woningen. Bewoond door vlassers, rond 1900 werd een kleine zwingelarij geïnstalleerd. Witgekalkt bakstenen volume onder zadeldak, bewaard houtwerk met grote roedeverdeling in rechthoekige muuropeningen.

• DELANGE M., Sint-Baafs-Vijve, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 200.

Auteurs: Santy, Pieter