Nieuwstraat

Beschrijving

Noord-zuid georiënteerde verbindingsstraat tussen de Roterijstraat en de Rijksweg. Volgens literatuur de eerste nieuwe straat te Sint-Baafs-Vijve, aangelegd in 1959 ter vervanging van een aardeweg. Het noordelijke stuk van de weg valt deels samen met het vroegere verloop van de "Pouckweg", een landweg die quasi evenwijdig met de Wakkensteenweg het dorpscentrum met "cabaret Le Cerf" in de Heirweg verbond, zie Atlas der Buurtwegen (1844).

Bij de aanleg van de weg in 1959 was de meeste bebouwing reeds aanwezig. Een enkel huisje op de hoek met de Roterijstraat komt reeds voor in het midden van de 19de eeuw, zie Atlas der Buurtwegen (1844). De oostelijke zijde van de straat is voornamelijk tot ontwikkeling gekomen in het interbellum. Voornamelijk gesloten bebouwing bestaande uit traditionele interbellumarchitectuur, enkelhuizen van twee bouwlagen en twee of drie traveeën onder pannen zadeldaken, voorzien van getoogde muuropeningen. Veelal vernieuwd houtwerk, enkele met bewaarde houten kroonlijst, zie nummers 8-10, samen opgetrokken volgens kadaster in 1930, respectievelijk voor onderwijzer François Colson en vlaswerker Jules Ostyn. De westelijke zijde van de straat heeft zich samen met de Jasmijnenstraat ontwikkeld als sociale woonwijk vanaf 1951, de "Nieuwhuizen".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1930/13, 1959/1.
  • DELANGE M., Sint-Baafs-Vijve, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 200.