Priesteragiestraat

Beschrijving

Landelijke weg met L-vormig verloop die de Roterijstraat ten zuiden verbindt met de Caignaardstraat ten noorden. Grosso modo op het huidige tracé lag in de 18de eeuw een landweg, zie landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). Ook circa 1830 wordt nog slechts een landweg aangeduid op het primitief plan (stippellijn). De wegel wordt op de Atlas der Buurtwegen (1844) "School weg" genoemd en omschreven als "sentier de la ferme de Jean Pappe à l' école". In het zuidelijke verlengde lag de "Pouckweg" die langsheen de school passeerde en doorliep naar de dorpskern.

Huidige benaming door de vroegere locatie van de pastorie of "priesteragie" (nummer 11), de hofstede van de pastoor van Sint-Baafs-Vijve die vermoedelijk werd verpacht. De geschiedenis van de hofstede klimt minstens op tot het midden van de 17de eeuw, zie voorkomen van een volume op een kaart bij het renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642): een dreef met L-vormig verloop verbindt de hoeve aan noordzijde met de huidige Caignaardstraat. Volgens literatuur is de pastorie in 1633 afgebrand. In 1664 wordt echter vermeld dat de pastorie een oud gebouw was dat met stro was gedekt. Kaarten van het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763) tonen het boerenhuis met ten zuidoosten daarvan een circulaire omwalde structuur, ten zuiden strekt zich een stuk bos uit. In 1732 wordt ten zuiden van de kerk een nieuwe pastorie opgetrokken (zie Sint-Bavostraat). Op de plaats van de vroegere "priesteragie" wordt in 1968 een nieuwe woning opgetrokken (nummer 11), naast een oudere schuur en bijgebouw.

Op het landboek (1763) is slechts weinig bewoning waar te nemen, maar vanaf het derde kwart van de 18de eeuw ontwikkelt zich bebouwing langsheen de straat, voornamelijk kleine woningen, zie aanduiding volumes op de Ferrariskaart (1770-1778) en op een kadastrale kaart (1815).
Resterende bebouwing uit de tweede helft van de 19de eeuw, zie nummers 14-16: verbouwde eenlaagswoningen. Nabij de Roterijstraat zijn op het einde van de 20ste eeuw eengezinswoningen in tuin gebouwd, onder meer op de plaats van een vroegere vlasloods.

• CLAERHOUT M., Demedts-land in woord en beeld, in Leiesprokkels 2005-2006, jaarboek 9, 2006, p. 35-49.
  • DELANGE M., Sint-Baafs-Vijve, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 201.

Auteurs: Santy, Pieter