Vijvedreef

Beschrijving

Landelijke weg met licht gebogen verloop die de Wakkensteenweg ten noorden verbindt met de Hooiestraat ten zuiden. In 17de eeuw gekend als "wech van Vyve naer Wackene". Samenvoeging van de "Wackendreve" (1767), een met bomen omzoomde dreef van de graaf van Wakken, en de "straete naer Wacken" (1763), met bochtiger tracé. Tot het laatste kwart van de 18de eeuw de belangrijkste verbinding tussen Wakken en Sint-Eloois-Vijve, vanaf de aanleg van de Wakkensteenweg circa 1770-1780 van secundair belang. In het midden van de 19de eeuw vermeld als één geheel: "Vijfe straet" en beschreven als "chemin de Vive-St-Eloy à Wacken ", zie Atlas der Buurtwegen (1844).

Tussen de Vijvedreef en de Loverstraat wordt in 1969-1970 een nieuwe sociale woonwijk gerealiseerd door de sociale bouwmaatschappij "Helpt Elkander" uit Waregem. Zogenaamd naar de laat-18de-eeuwse herberg "De Kraai", gelegen langs de Vijvedreef en afgebroken kort na de Tweede Wereldoorlog. Een aardewegel die in de 19de eeuw de Wakkensteenweg verbindt met de Hooiestraat en daarbij de Loverstraat en de Vijvedreef kruist, wordt op de Atlas der Buurtwegen (1844) vermeld als "Kraey Weg".

Behouden landelijk karakter door agrarische functie en verspreide hoevebebouwing, gecombineerd met woonfunctie in de noordelijke en zuidelijke uiteinden van de straat. Historische hoevebebouwing met sites opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie weergegeven op de kaart van het eerste kanton "Kerkhouck" in het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). Nummer 54, in 1763 weergegeven met boerenhuis en schuur op huidige plaats, binnen rechthoekige omwalling met toegangen aan oost- en westzijde. Tussen hoeve en Mandel was een boomgaard aangelegd. Boerenhuis, schuur en landgebouw ook weergegeven op het primitief plan (circa 1830). Thans een gerenoveerd boerenhuis met bewaard schuurvolume. Nummer 58, weergegeven als twee parallelle volumes binnen vierkante omwalling met toegang in noordwesthoek. Thans met sterk verbouwd boerenhuis en nieuwe nutsgebouwen.

• DELANGE M., Sint-Baafs-Vijve, in HOLLEVOET F., Als straten gaan praten..., Tielt, 2005, p. 201.

Auteurs: Santy, Pieter