Geografisch thema

Abelenstraat

ID
12495
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12495

Beschrijving

Straat met licht gebogen tracé gelegen tussen de Hulstse- en de Bavikhoofsestraat. Straatnaam verwijst naar het historische gehucht 'Den Abeelehoeck', reeds vermeld op de Ferrariskaart (1770-1778).

Op de Ferrariskaart wordt de straat nog onbebouwd afgebeeld. Op de Atlas der Buurtwegen (1844), vermeld als onderdeel van de "Meulestraat", die verder doorliep in de huidige Steenovenstraat. De straat is bebouwd met slechts één volume. Op een kaart van 1911 van het Dépôt de la guerre worden verschillende volumes afgebeeld. Enkele voorbeelden van deze oorspronkelijk éénlaagse bebouwing bleven bewaard doch allen met vernieuwd of aangepast parement.

Woonfunctie. Aaneengesloten rijbebouwing voornamelijk uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Ook enkele vrijstaande eengezinswoningen in tuin uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Ter hoogte van nummer 32, bakstenen kapel gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw, opgetrokken na de Tweede Wereldoorlog.

  • DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Kuurne, onuitgegeven, z.p.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Abelenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12495 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.