Bavikhoofsestraat

Beschrijving

Secundaire uitvalsweg met licht gebogen tracé, vertrekkende van de zessprong met Katte-, Leie-, Kerk- Koning Boudewijn- en Hulstsestraat en met noordoostelijk verloop.
Tracé zonder bebouwing gedeeltelijk weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). De straat wordt in het landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht (1784) vermeld als "Straete Leedende naer Bavichove". De straat wordt weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1844) als nagenoeg onbebouwde weg en vermeld als "Bavikhovestraat".
De samenkomst van de vijf straten wordt op de Ferrariskaart vermeld als "Wafelette Cabaret", verwijzend naar de gelijknamige herberg en op de Atlas der Buurtwegen (1844) als het gehucht "Waffelhutte". Later ook het "Kruiske" genoemd, verwijzend naar de oude herberg "'t Bourgondisch Cruys", reeds vermeld in 1752 en gesloopt in de late jaren 1950 ten behoeve van garage met benzinestation. In 1906 wordt de straat gekasseid.
Van circa 1900 rijdt de stoomtram als onderdeel van de buurtspoorlijn Kortrijk-Wakken-Aarsele door de straat. Circa 1923 wordt de stoomtram vervangen door een dieseltram en omstreeks 1950 wordt de tramlijn afgeschaft.

Huidig straatbeeld getypeerd door gediversifieerde rijbebouwing met hoofdzakelijk woonfunctie. De oudste bewaarde bebouwing gaat terug tot het begin van de 20ste eeuw, heden tal van aangepaste en vernieuwde parementen. Overwegend enkelhuizen van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken met eenvoudige bakstenen lijstgevels, al dan niet beschilderd en veelal met vernieuwd schrijnwerk: nummers 3, 7 en 41 met beglaasd muurnisje met heiligenbeeld; nummers 45-47, samenstel van twee enkelhuizen met lijstgevel geritmeerd door getoogde en rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk, heiligennisje in omlijsting van zwarte baksteen. Nummer 47, met aangepaste muuropeningen. Nummers 68, 89 en 91, arbeidershuisje van anderhalve bouwlaag. Nummers 104, 106, 108, 122, 130, 132, 138, nummers 145, 151 en 161.
Ook eenheidsbebouwing: nummers 49-79, gebouwd in 1924 in opdracht van de Maatschappij (samenwerkende) "Eigen gift, eigen hulp", eenheid thans doorbroken door aangepaste muuropeningen, vernieuwde parementen en nieuwbouw van 1981 naar ontwerp van architect Dirk Bostoen. Lijstgevels van rode baksteen verfraaid door het gebruik van gele sierbaksteen. Nummer 65, als gaaf bewaard voorbeeld met onder meer deels bewaard schrijnwerk.
Ook verschillende woningen met bijhorende vlasschuur onder meer nummer 14 (links ervan), nummer 25, nummer 29, vijfbeukige schuur met vernieuwd parement, nummer 135 (rechts ervan) en nummer 157, dieper in gelegen en vermoedelijk van na de Tweede Wereldoorlog, nummer 163, met typisch beglaasd muurnisje.
Restanten van éénlaagse bebouwing: onder meer nummer 127, met typisch voormalig luikje onder de kroonlijst en met links, beglaasd muurnisje in omlijsting van zwarte baksteen met heiligenbeeld; aangepaste muuropeningen.
Daarnaast ook verscheidene eenvoudige bepleisterde of gecementeerde parementen soms met eenvoudige gevelornamentiek. Nummers 93-95, met fraaie vensteromlijstingen met eenvoudig kroonlijstje, nummer 136, nummer 140.
Ook enkele typische interbellumwoningen onder meer nummer 94, met parement van gele en rode baksteen en typerende driezijdige erker en portaal met afgeronde hoeken en luifel.
Vanaf de Steenovenstraat aan de noordelijke straatzijde, vrijstaande eengezinswoningen in tuin uit het laatste kwart van de 20ste eeuw.
Tussen nummer 135 en nummer 137, elektriciteitscabine met fraaie rondboogfries op bakstenen consoles gevat tussen lisenen.

• Gemeentearchief Kuurne, Bouwaanvragen, dossiernr. 1981/61.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1924/12 (schets ontbreekt), 1949/62.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 5483. Landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht, 1784, opgemaakt door P.J. Wallays.
  • METSENS J., Geschiedenis en evolutie van de gemeente Kuurne met commentaar over de Leieslag- mei 1940, Brugge, 1959, p. 36.
  • NEYENS J., De Buurtspoorwegen in de provincie West-Vlaanderen, 1885-1967, Lier, 1980, p. 42, 116.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 137-139.