Hulstsestraat

Beschrijving

Secundaire uitvalsweg met gebogen tracé, vertrekkende van de zessprong met de Bavikhoofse-, Katte-, Kerk- Koning Boudewijn- en Leiestraat, met noordelijk verloop.

Maakt oorspronkelijk deel uit van de "Herwegh van Cortryck naer Thielt", zie landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht (1784). Bij de samenkomst van de vijf straten situeert zich het oude gehucht "Waffelhutte", naar de gelijknamige herberg die zich in het begin van de straat bevond en in het landboek afgebeeld wordt als "Wafelhutte". De herberg wordt afgebeeld op de kaart van het landboek van 1664 en later op de kaart van het landboek van 1752. Later wordt de zessprong ook "'t Kruiske" genoemd, verwijzend naar de oude herberg "'t Bourgondisch Cruys", reeds vermeld in 1752.

In het noorden situeert zich het gehucht zogenaamd "Abeelhoek", weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) als "Den Abeelehoeck". De Ferrariskaart toont een nagenoeg onbebouwde weg, behalve ter hoogte van het voornoemde gehucht. Op het einde van de straat stond een kapel die thans verdwenen is. De Atlas der Buurtwegen (1844) toont nog steeds een weinig bebouwde weg. In 1898 wordt de straat gekasseid. De straat wordt vermoedelijk geleidelijk bebouwd vanaf het begin van de 20ste eeuw.

Het huidige straatbeeld wordt bepaald door rijbebouwing uitlopend in lintbebouwing. Nabij de dorpskern arbeiders- en burgerwoningen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, veelal met aangepaste en vernieuwde voorgevels. Rijhuizen uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw met eenvoudige bakstenen of gecementeerde lijstgevels: nummers 7, 21, 30, 32, 42, 52. Ook verschillende rijen eenheidsbebouwing uit de jaren 1920. Nummers 51-67, eenheidsbebouwing van 1928, gebouwd in opdracht van het "bureel van weldadigheid", zie kadaster; enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema met rechthoekige muuropeningen onder betonnen geschilderde latei, eenheid doorbroken door aangepaste muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk. Nummer 67, als gaaf bewaard voorbeeld. Nummers 72-94, sociale woningen gebouwd in 1925 in opdracht van de Samenwerkende Maatschappij "Eigen Gift, eigen Hulp", zie kadaster; rij enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema, bakstenen lijstgevels geritmeerd door getoogde muuropeningen, eenheid doorbroken door aangepaste muuropeningen en vernieuwde parementen. Nummer 90, met bewaard schrijnwerk. Ook enkele arbeiderswoningen van één bouwlaag onder meer nummers 41, 145, 147.

Voorts verschillende schuren als getuigen van het Kuurnse vlasverleden. Nummer 71, woonhuis met bijhorende schuur met typerend muurnisje in omlijsting van gele sierbaksteen. Nummer 108, deels tot woonhuis verbouwde vlasschuur, bakstenen lijstgevel afgelijnd door segmentboogfries met consoles. Nummer 128, woonhuis en schuur vermoedelijk uit de jaren 1940, beglaasd muurnisje bekroond door kruis. Nummer 173 (rechts ervan), verbouwde vlasschuur met bewaard muurnisje in omlijsting van gele baksteen.

Recente sociale woonwijk zogenaamd "Schardauw" en "Spijker", van 1978-1982 naar ontwerp van architect J. Vandenweghe (Kuurne), in opdracht van de bouwmaatschappij "Eigen Gift - Eigen Hulp". De wijk is een project van geconcentreerde hoogbouw. De verschillende gebouwen, die samen 152 huurappartementen huisvesten, zijn ontworpen als grote woonhuizen onder zadeldaken rond een centraal binnenplein met dienstweg, ruime ondergrondse parkeergarages en enkele winkelruimtes.

Naar het straateinde toe enkele dieper in gelegen hoeves onder meer nummer 157, met L-vormige opstelling en woonhuis met vernieuwd parement, weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1844) met U-vormige opstelling, het zuidelijke volume is thans verdwenen. Nummer 211, sterk verbouwde hoeve, site reeds weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Nummer 223, voormalige historische hoeve "Goed ter Middernacht", thans vervangen door nieuwbouw. Vermeld op de Ferrariskaart als "Cse te Middernacht".

• Gemeentearchief Kuurne, Bouwaanvragen, dossiernummer 1978/56.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen, 207, Kuurne, 1925 (schets ontbreekt), 1928/48, 1966/34.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nummer 5483: Landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht, 1784, opgemaakt door P.J. Wallays.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Kuurne, nummer 24: landboek, 1664 (afschrift van 1752).
  • BRUNEEL N. 1996: Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 105-106.
  • MELSENS J. 1959: Geschiedenis en evolutie van de gemeente Kuurne met commentaar over de Leieslag- mei 1940, Brugge, 36.
  • SANSEN D. 2002: De wijk Spijker en Schardauw in Kuurne treedt uit haar schaduw, Ter Zake, Cahier oktober, 39-41.

Auteurs: De Gunsch, Ann