Kasteelstraat

Beschrijving

Tussen de Kattestraat en de Veldmaarschalk Montgomerystraat. Naam verwijst naar het zo genaamde "Kasteel Nieuwenhuyse", foncier van de gelijknamige en belangrijkste heerlijkheid van Kuurne. Ten westen van de straat ligt dieper in het kerkhof, bereikbaar via een korte dreef.
Straattracé gedeeltelijk aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Vermeld als "Kasteelstraatje" op de Atlas der Buurtwegen (1844) en getypeerd door landelijke bebouwing.

Het "kasteel" wordt op de Ferrariskaart (1770-1778) vermeld als "Chateau Nieuwenhuys". Opper- en neerhofstructuur met rondgaande gracht en boomgaard en ten noorden aansluitende nutstuin. Opperhof met een breed omwald kasteel en neerhof met hoeve op L-vormige plattegrond. Met gelijkaardige opstelling weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1844), als "Chateau de Madame Piers".

De heerlijkheid hing af van het grafelijk leenhof Harelbeke en wordt voor het eerst vermeld in 1396 als "Goet te Niewenhus". De heerlijkheid heeft op haar beurt 17 achterlenen. De rentegronden liggen verspreid over Kuurne, Harelbeke, Bakvikhove, Hulste, Lendelede, Wevelgem, .... In 1333 is de familie van der Gracht eigenaar van de heerlijkheid.

In 1563 wordt de heerlijkheid verkocht aan Guillaume de Bersaques en in 1597 gaat het goed door erfenis over naar de familie Piers die tot in 1959 eigenaar blijft. Zij gebruiken het kasteel voornamelijk als buitenverblijf.
In 1959 worden kasteel en de omliggende gronden verkocht aan de Kuurnse Bouwmaatschappij, waarna het kasteel wordt afgebroken. De gronden worden verkaveld en ingenomen door een sociale woonwijk zo genaamd "wijk Nieuwenhuyse" (Nieuwenhuyse en Vlasbloemstraat).

Het huidige straatbeeld wordt getypeerd door rij- en lintebbouwing uit de eerste en tweede helft van de 20ste eeuw.

Ter hoogte van nummers 1-3, recente wegkapel opgericht in 1959 door de wijkbewoners en gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. IJzeren kruis met initialen "A.M.".

• DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XI, Brugge, 1930, kolom 328.
  • DEGRANDE V., Inventaris Kapellen West-Vlaanderen, gemeente Kuurne, onuitgegeven, z.p.
  • METSENS J., Geschiedenis en evolutie van de gemeente Kuurne met commentaar over de Leieslag- mei 1940, Brugge, 1959.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 8-15.
  • VAN HOUDENHOVE F., VAN WEZEMAEL L., De geschiedenis van de Kuurnse Sint-Pietersparochie, p. 16-17.

Auteurs: De Gunsch, Ann