Geografisch thema

Kerkstraat

ID
12503
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12503

Beschrijving

Dorpsstraat lopende van het Kerkplein naar de zessprong met de Leie-, Katte-, Koning Boudewijn-, Hulstse- en Bavikhoofsestraat. Licht gebogen tracé.
Tracé weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). In het landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht (1784) maakt het noordoostelijke deel van de straat deel uit van de "Heirwegh van Cortryck naer Thielt". Slechts enkele volumes op de kruispunten met andere straten worden afgebeeld. Ook het primitief kadasterplan (circa 1835) toont een nog nagenoeg onbebouwde straat. In 1844, samen met het Marktplein, deel uitmakend van de Kattestraat zie Atlas der Buurtwegen. Na de Eerste Wereldoorlog ook Poststraat genoemd, zie aanwezigheid van het postkantoor van 1910 tot 1932 (nummer 10).

Vanaf het midden van de 19de eeuw wordt de straat geleidelijk aan bebouwd. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) staan enkele volumes aan de westzijde van de straat afgebeeld. De oostzijde van de straat is nog steeds onbebouwd. Op het einde van de 19de eeuw staan ook aan de oostzijde enkele volumes (zie kaart van Dépôt de la guerre van 1883). In het eerste kwart van de 20ste eeuw is de straat nagenoeg volledig bebouwd.
In de eerste helft van de 20ste eeuw zijn er tal van herbergen gevestigd zoals "In St.-Jan" (afgebroken), "Villa Sport" (nummer 2) van 1906, thans met witgeschilderd parement en aangepaste begane grond, "In de Facteur bij Ch. Vanneste" (nummer 34), "St.-Crispin-Tramstatie" (nummer 38), beide met gecementeerd parement en aangepaste begane grond. Nummer 19, voormalige herberg "De Oude Smisse" beeldbepalend hoekpand met beglaasd muurnisje met heiligenbeeld, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Voor 1871 werd de woning bewoond door hoefsmid J. Deboutte. Aangepaste begane grond.

Daar waar de Kerkstraat samenkomt met de Generaal Eisenhowerstraat situeerde zich tot circa 1950 de tramhalte van de lijn Kortrijk-Wakken, aangelegd in 1898.

Tot het derde kwart van de 20ste eeuw wordt het straatbeeld gekenmerkt door een nagenoeg homogene bebouwing van woon- en winkelhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken (nok evenwijdig met straat), met eenvoudige verankerde bakstenen lijstgevels, al dan niet verfraaid door het gebruik van arduin en sierbaksteen, zie oude foto's en prentbriefkaarten. Thans wordt het straatbeeld voornamelijk bepaald door aangepaste en vernieuwde parementen en vervangende nieuwbouw uit het derde en laatste kwart van de 20ste eeuw.

Heterogeen straatbeeld met combinatie van woon- en commerciële functie. Van de éénlaagse bebouwing, zie oude foto's en prentbriefkaarten bleven geen voorbeelden bewaard.

Enkele voorbeelden van laat 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse bebouwing. Nummer 26, voormalige beenhouwerij, later viswinkel en thans kledingzaak. Eén van de weinige voorbeelden van de oorspronkelijke vroeg 20ste-eeuwse bebouwing. Bakstenen lijstgevel, horizontaal geaccentueerd door muurbanden; linkertravee oplopend in versneden puntgevel; rechthoekige bovenvensters met vernieuwd schrijnwerk en aangepaste begane grond.

Nummer 41, eenvoudige bakstenen lijstgevel met aangepaste begane grond; getoogde bovenvensters onder strek en met vernieuwd schrijnwerk (kunststof).

Nummer 52, diephuis van circa 1900 met vernieuwd parement van latere datum; bepleisterde en beschilderde schermgevel, horizontaal geaccentueerd door kordon, druiplijstjes en doorgetrokken onderdorpels van de licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk.

Nummer 74, vermoedelijk voormalig winkel-woonhuis uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Met schijnvoegen bepleisterde en geschilderde lijstgevel met aangepaste begane grond. Rechthoekige bovenvensters onder eenvoudig kroonlijstje.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kuurne, Primitief kadasterplan.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1906/17.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 5483: Landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht, 1784, opgemaakt door P.J. Wallays.
  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 140.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 104-107, 115-116, 121, 124-125, 133, 135, 136.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Dokterswoning uit 1910

  • Omvat
    Eenheidsbebouwing van dorpswoningen met winkel

  • Omvat
    Herberg Sint-Elooi

  • Omvat
    Oud gemeentehuis van Kuurne

  • Is deel van
    Kuurne

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerkstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12503 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.