Kongostraat

Beschrijving

Van de Brugsesteenweg naar de Heirweg. Loopt deels door het industrieterrein Kuurne-Heule. In het landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammnie Stuerenambacht (1784) afgebeeld als een beboomde weg die samen met de huidige Boomgaardstraat deel uitmaakt van de "Straete van de ouden heerwegh naer Waefelhutte". Op de Atlas der Buurtwegen (1844) weergegeven als deel van de Heulewatermolenstraat (huidige Boomgaardstraat), straat bebouwd met omwalde hoeves, heden verdwenen. In het begin van de 20ste eeuw is de straat nog steeds een landelijke, onverharde weg zie kaart van het Militair Cartografisch Instituut van 1911.

Huidig straatbeeld wordt voornamelijk bepaald door aaneengesloten bebouwing van na de Tweede Wereldoorlog onder meer nummer 27, met dieper in gelegen voormalige vlasschuur met brede poort en centraal muurnisje. Ook bebouwing uit de eerste helft van de 20ste eeuw, voornamelijk eenvoudige bakstenen lijstgevels van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Nummer 32, benedenvenster en deur onder ijzeren I-balk; bewaard houtwerk.

Nummer 42, vlasserswoning getypeerd door voormalige poorttravee, thans garage, met laaddeur en beglaasd muurnisje met heiligenbeeld in omlijsting van zwarte baksteen. Nummer 64, met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken, vernieuwd schrijnwerk. Nummer 84 en nr. 86, met lateien en granito afgewerkt. Nummer 114, met rechthoekige muuropeningen onder rechte latei en met beglaasd muurnisje met Maria met kind. Nummer 28, diephuis met bakstenen puntgevel, gekenmerkt door getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Ook recente bebouwing aansluitend bij het industrieterrein en voornamelijk bestaande uit bedrijfsgebouwen.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 5483, Landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht, 1784, opgemaakt door P.J. Wallays.

Auteurs: De Gunsch, Ann