Koning Albertstraat

Beschrijving

Dorpsstraat met recht tracé tussen de Kerk- en de Harelbeeksestraat. Vermoedelijk werd het eerste deel van de straat aangelegd voor de Eerste Wereldoorlog en "Nieuwstraat" genoemd. Volgens De Flou, voor het eerst vermeld in 1912. Het tweede deel van de straat wordt circa 1921 aangelegd en dan krijgt de straat ook haar huidige benaming. In de 1950 was de straat gekasseid, zie oude foto. Voornamelijk woonfunctie. Rijbebouwing bestaande uit enkelhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken en eenvoudige bakstenen lijstgevels, voornamelijk daterend uit de eerste helft van de 20ste eeuw.

Nummer 56, met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken en rood voegwerk. Nummer 76, voormalige herberg "De Glazen Handboom" (1903-1964), van de brouwerij Maelfait, met witgeschilderde lijstgevel, gevelbreed casement in bakstenen omlijsting.
Tal van bakstenen lijstgevels verfraaid door het gebruik van sierbaksteen onder meer nummers 13, 15, 17, 18. Nummer 48, enkelhuis met getoogde muuropeningen met arduinen sluit- en aanzetstenen. Ook enkele bepleisterde lijstgevels.
Verschillende huizen gebouwd in opdracht van een vlasverwerkers en worden meestal gekenmerkt door de typerende poort naar vlaskamer en erboven laaddeur of -venster naar de vlaszolder. Nummer 2, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw met eenvoudig parement van gediversifieerde baksteen. Nummer 46, thans met witgeschilderd parement en deels aangepaste muuropeningen.
Enkele typische interbellumwoningen. Nummers 23-25, beeldbepalend hoekpand met opvallende afgeronde hoektravee; heden bepleisterde en geschilderde lijstgevel. Nummer 30, enkelhuis uit de late jaren 1930 beïnvloed door art deco, zie rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken.
Ook aanvullende bebouwing uit het derde kwart van de 20ste eeuw. Nummer 10, gesigneerd "M.D. HOLVOET ARCHITECT KUURNE". Nummer 12, aanknopend bij de Anglo-normandische bouwstijl met zware rechthoekige erker uitlopend in puntgevel en benadrukt portaal met gecanneleerde pilasters. Nummers 14-16, eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen uit de jaren 1960 met eenvoudige bakstenen lijstgevel.
Ook voormalige vestigingsplaats van enkele kleine bedrijven onder meer nummer 58, voormalige ververij en chemische wasserij "Sirius", opgericht in 1946 en sinds 1953 gevestigd in de straat in de gebouwen van een voormalige vlasfabriek. Verder verschillende magazijnen/ schuren onder meer nummer 20 opgetrokken in 1929 als opslagplaats, zie kadaster. Nummer 37, schuur daterend van na de Tweede Wereldoorlog.
Op nummer 50 situeert zich de vrije middelbare school Spes Nostra.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1929/27.
  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 158.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XI, Brugge, 1930, kolom 453.
  • DENDOOVEN L., Dit is West-Vlaanderen, Sint-Andries, 1959-1962 , p. 940.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 100, 188.