Koning Boudewijnstraat

Beschrijving

Van de Hulstsestraat naar de Rijksweg. Lange straat met licht bochtig tracé en noordelijk verloop.  Op de figuratieve caerte van François de Bal (1748) vermeld als "Straete van Cuerne naer Ingelmunster". Er worden slechts enkele volumes weergegeven. Op de Ferrariskaart (1770-1778) loopt de straat, een landelijke deels beboomde weg, tot de huidige Papaverstraat. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) vermeld als "Armstraat", een landelijke, nagenoeg onbebouwde straat met uitzondering van twee hoeves. In de 19de eeuw is het nog steeds een onverharde landelijke weg zie kaart van Dépôt de la guerre van 1883. Vanaf 1945, benoemd als Prins Boudewijnstraat en in 1971 gewijzigd in Koning Boudewijnstraat. In 1983 wordt de straat rechtgetrokken en verbreed.

Hoofdzakelijk woonfunctie, maar ook enkele kleine (voormalige) bedrijven onder meer nummers 214-216, natuursteenbedrijf Vandenbroucke. In de jaren 1940 waren er enkele vlasverwerkingsbedrijfjes in de straat gevestigd. Heterogene, voornamelijk 20ste-eeuwse bebouwing. Vanaf de Voorjaarsdreef, hoofdzakelijk ééngezinswoningen in tuin, uit het laatste kwart van de 20ste eeuw. Tot de oudste bebouwing behoren de twee in de straat gelegen hoeves (nummers 81 en 136), afgebeeld op de Ferrariskaart. Het begin van de straat wordt getypeerd door rijbebouwing uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, met eenvoudige bakstenen lijstgevels waarvan een groot aantal worden gekenmerkt door aangepaste muuropeningen en vernieuwde parementen. Nummer 5, met bewaarde houten kroonlijst en korfbogige muuropeningen. Nummer 7, met beglaasde muurnis in bakstenen omlijsting en bekroond door kruis. Voorts ook nummers 15, 24, 43 en 47. Nummers 54-64, eenheidsbebouwing van 1930 zie kadaster, bestaande uit zes voormalige vlasserswoningen waarvan er drie met vernieuwd parement; enkelhuizen met bakstenen lijstgevels geaccentueerd door strekse metselverbanden voor de muurbanden en borstweringen; rechthoekige muuropeningen onder geschilderde latei. Nummer 54, met gaaf bewaard schrijnwerk zie schuif- en T-ramen. Ook enkele voorbeelden van lage arbeidershuisjes onder meer nummers 48-50, dwars op de straat ingeplant en met witgekaleide voorgevel. Aanvullende interbellumbebouwing onder meer nummer 45. Nummer 104, met rechte, witgeschilderde lateien. Nummer 106, met rechthoekige vensters onder doorgetrokken latei bekleed met groene granito. Nummer 108, met getoogde vensters met arduinen sluit- en aanzetstenen en tweede deur, vermoedelijk naar werkhuis of zwingelarij. Nummer 110, verticaal geaccentueerd door lisenen en drielicht bovenvenster. Voorts ook verscheidene vlasschuren. Nummer 11, met typisch muurnisje met heiligenbeeld, bekroond door kruis; lage poortopening met erboven twee gedichte deuropeningen naar de voormalige vlaszolder. Nummer 49, uit de jaren 1950. Zonder nummer, sterk verbouwde voormalige suikerdrogerij van 1910, gebouwd in opdracht van Piers de Raveschoot - de Crombrugghe de Picquendaele Eugeen (weduwe en kinderen), zie kadaster. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak, rondbogig heiligennisje in zijpuntgevel. Nummer 52, in het begin van de straat, gemeentelijk basisschool "Boudewijnschool", opgericht in 1936 als tweede gemeentelijke jongensschool.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1910/12, 1930/8.
  • METSENS J., Geschiedenis en evolutie van de gemeente Kuurne met commentaar over de Leieslag- mei 1940, Brugge, 1959, p. 109.
  • VAN HOUDENHOVE F., VAN WEZEMAEL L., De geschiedenis van de Kuurnse Sint-Pietersparochie, Kuurne, 1996, p 64, 74.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 188.

Auteurs: De Gunsch, Ann