Geografisch thema

Koningin Astridlaan

ID
12508
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12508

Beschrijving

Doodlopend straatje vertrekkende van de Bavikhoofsestraat en uitlopend in de "Groene Long", een natuurontwikkelingspark van ongeveer 7 hectare. De hoofdtoegang is gesitueerd in de Oudstrijderslaan. De aanleg van het park werd aangevat in 1992 met de aanplanting van een bos. In 1997 en 1998 werd het terrein verder ingericht met onder meer een hoogstam fruitboomgaard, een vleermuizenkelder, een eikendreef,.... Het "Slot" is een infolokaal geconstrueerd uit duurzame bouwmaterialen gecombineerd met ecologisch verantwoorde bouwwijzen. Binnen deze zone, verlaten voormalig boerenhuis van hoeve weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835).

De straat werd vermoedelijk aangelegd tijdens het interbellum. De basisbebouwing bestaat uit rijbebouwing van breedhuizen van twee bouwlagen en twee traveeën onder pannen zadeldaken uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Nummer 5, vrijstaande burgerwoning gebouwd in 1949 zie kadaster, met opvallend parement met afgeronde hoektravee van oranje baksteen op plint van breuksteen. Rechthoekige vensters onder meer omlopend, met vernieuwd schrijnwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1949/67.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Villa

  • Is deel van
    Kuurne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koningin Astridlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/12508 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.