Koningin Elisabethstraat

Beschrijving

Dorpsstraat met recht tracé gelegen in het centrum van Kuurne tussen het Marktplein en de Generaal Eisenhowerstraat. Tot 1921 "Poststraat", sinds dan huidige benaming.
Maakt deel uit van het historische centrum van Kuurne. Wordt in het landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht (1784) weergegeven als recht verbindingsstraatje tussen de "Herwegh van Cortryck naar Tielt" (huidige Generaal Eisenhowerstraat) en het Marktplein. Aan de noordzijde staan twee breedhuizen.
Het primitief kadasterplan (circa 1835) en de Atlas der Buurtwegen (1844) geven nog steeds een onbebouwde zuidzijde weer en enkele volumes aan de noordzijde. In het begin van de 20ste eeuw is de straat volledig bebouwd zie oude foto van 1907.
De bebouwing bestaat uit rijhuizen van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Op de hoek met de Kerkstraat ligt de herberg "Sint-Jan" met witgekaleid parement van één bouwlaag, thans afgebroken.
Vanaf 1923 was op de hoek met het Marktplein de tabaksfabriek van Remi Vanluchene-Elvina Slosse gevestigd, thans afgebroken en vervangen door nieuwbouw.

Van oudsher winkel-woonstraat. Rijbebouwing bestaande uit bakstenen of bepleisterde lijstgevels van twee bouwlagen onder pannen zadeldaken. Veelal aangepaste en vernieuwde parementen, evenals vervangende nieuwbouw. Nummer 5, met bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Nummer 7, winkel-woonhuis als voorbeeld van de oorspronkelijke bebouwing, opgetrokken circa 1900 met bakstenen lijstgevel aanknopend bij de regionale baksteenarchitectuur zie centraal dakvenster met trapgevel en de horizontaliserende muurbanden van sierbaksteen, heden met vernieuwde pui (slagerij) en in 2007 grijs geschilderd parement. Nummer 11, met vernieuwd bakstenen parement maar met oudere kern. Op deze plaats stond reeds een volume in de 18de eeuw zie cartografisch materiaal.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kuurne, Primitief kadasterplan.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 5483: Landboek van de heerlijkheid Leenhove en ammanie Stuerenambacht, 1784, opgemaakt door P.J. Wallays.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 166-171, 188.

Auteurs: De Gunsch, Ann