Kouterstraat

Beschrijving

Dorpsstraat met licht gebogen tracé van de Generaal Eisenhouwerstraat naar de Kasteelstraat. Volgens De Flou voor het eerst vermeld in 1906. Het eerste deel van de straat, tot de Boomgaardstraat, is ingericht als verkeersluw woonerf. In het begin van de straat noordelijke doodlopende aftakking.
Als voetweg zogenaamd "Kerkweg" weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1844). Langs de weg staan drie dwarse volumes ingeplant. Voormalige vestigingsplaats van een oliewindmolen, opgericht in 1835 volgens kadaster.

Thans wordt de eerste helft van de straat getypeerd door rijbebouwing uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw. Bakstenen lijstgevels van één à twee bouwlagen en twee à drie traveeën. Vanaf de Boomgaardstraat rijbebouwing uit het derde kwart van de 20ste eeuw, van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken.

Nummers 7-17, rijtje van lage vlasarbeiderhuisjes gebouwd in 1905, zie kadaster. Verankerde bakstenen lijstgevels en typerend voormalig laadluik, thans omgevormd tot venster. Nummers 24-34, woningen uit het interbellum van twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Nummer 26 met overhoekse fries. Nummer 28 met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balk, bewaarde schuiframen. Nummer 30 met typerende afgeschuinde bovenhoeken van de rechthoekige muuropeningen en fraaie art deco vleugeldeur. Anderen voorbeelden zijn nummers 31, 33, 40, 42, 45, 148 en 150.
Ook enkele oudere volumes onder meer nummer 22, van 1865 en nummer 61, gedateerd "1867" door verhoogd metselwerk in de zijpuntgevel. Nummer 37, dwars op de straat ingeplant 19de-eeuws volume, vermoedelijk afgebeeld op de Atlas der Buurtwegen (1844). Witgeschilderde verankerde baksteenbouw onder zadeldak; zijpuntgevel met rechthoekige vensters onder ijzeren I-balk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1835/2, 1905/9.
  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 195.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel XI, Brugge, 1928, kolom 576.

Auteurs: De Gunsch, Ann