Leiestraat

Beschrijving

Dorpsstraat met licht gebogen tracé van de Harelbeeksestraat naar de zessprong met Kerk-, Katte-, Koning-Boudewijn-, Hulstse- en Bavikhoofsestraat.

Straattracé reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (1844) vermeld als "Harelbekestraat", vertrekkende van het gehucht "Waffelhutte" en gaande tot Harelbeke (tracé van de huidige Leie-, Weiden- en Steenovenstraat). Het deel tussen de huidige Harelbeekse- en Weidenstraat wordt afgebeeld als voetweg (sentier n◦ 44). De straat is nagenoeg onbebouwd.

Volgens De Flou, voor het eerst vermeld in 1912. Naamgeving verwijzend naar de voor Kuurne economisch belangrijke rivier Leie.

Hoofdzakelijk woonfunctie. Heterogene laat 19de-eeuwse en 20ste-eeuwse rijbebouwing. De oudst bewaarde bebouwing gaat terug tot de tweede helft van 19de eeuw en bestaat uit eenvoudige (vlas)arbeidershuizen van één en anderhalve bouwlaag. Nummer 62, dwars op de straat ingeplant arbeidershuisje van anderhalve bouwlaag, vermoedelijk uit het laatste kwart van de 19de eeuw; verankerde, bepleisterde en beschilderde bakstenen lijstgevel met halfronde blinde bovenvensters, vernieuwde zijpuntgevel.

Voorts talrijke woningen uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw. Verschillende gebouwd in opdracht van vlassers. Nummers 9-13, als samenstel gebouwd in 1905, zie kadaster en getypeerd door licht vooruitspringende deurtravee uitlopend in dakvenster, nummers 9 en 11 met vernieuwd parement van na de Tweede Wereldoorlog. Nummer 21, vermoedelijk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw; eenvoudige, later witgeschilderde bakstenen lijstgevel met getoogde bovenvensters met T-ramen; voordeur met bovenlicht; aangepast benedenvenster. Nummer 27, vermoedelijk voormalige vlasserswoning uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met eenvoudige bakstenen lijstgevel en typerend laadluik, thans aangepast. Nummer 35, met eenvoudige verankerde bakstenen lijstgevel en deels bewaard houtwerk. Nummer 46, vermoedelijk voormalige vlasserswoning met bijhorend magazijn, thans verbouwd. Eenvoudige bakstenen lijstgevel van anderhalve bouwlaag, afgelijnd door muizentandfries.

Nummer 67, voormalige herberg "Het Paradijs", met typerende afgeschuinde deurtravee oplopend in trapgevel. Interbellumbebouwing. Nummer 3, voormalig werkhuis onder plat dak; eenvoudige lijstgevel van gediversifieerde gele baksteen, rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk op de verdieping; aangepaste begane grond met nieuwe brede poortopening. Nummers 22-26, eenheidsbebouwing vermoedelijk uit de late jaren 1930 van drie enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema, eenvoudige bakstenen lijstgevels horizontaal benadrukt door de verdiepte lintvoegen, rechthoekige muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk zie schuif- en T-ramen. Voorts naar het straateinde toe, bebouwing bestaande uit appartementsgebouwen en rijwoningen uit het derde kwart van de 20ste eeuw.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Kuurne, 1905/20.
  • BRUNEEL N., Oude herbergen te Kuurne, Kuurne, 1996, p. 204.
  • DE FLOU K., Woordenboek der toponymie van Westelyk Vlaanderen, Vlaamsch Artesië, het Land van den Hoek, de graafschappen Guînes en Boulogne, en een gedeelte van het graafschap Ponthieu, deel IX, Brugge, 1929, kolom 520.
  • Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 162.

Auteurs: De Gunsch, Ann