Oudstrijderslaan

Beschrijving

Recent aangelegde straat tussen de Leiestraat en de Pachthofweg met L-vormig tracé. Tracé deels geënt op een oude voetweg weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1844).

Straatbeeld voornamelijk bepaald door nieuwbouw uit de tweede helft van 20ste eeuw.

Straat grenzend aan de "Groene Long", een natuurontwikkelingspark met een oppervlakte van circa 7 hectare Het gebied was oorspronkelijk bestemd als woonuitbreidingsgebied. Maar omdat de gemeente Kuurne al zo dicht bebouwd is, opteerde het gemeentebestuur om de natuur een plaats te geven in het centrum van de gemeente. Bij de inrichting werd gestreefd naar een evenwicht tussen de ecologische, de recreatieve, de educatieve en de maatschappelijke functies van het gebied.

De aanleg van het park werd in 1992 aangevat met de aanplanting van een bos (ongeveer 1 hectare). In 1997 en 1998 werd het terrein verder ingericht met onder meer een hoogstam fruitboomgaard (met oude rassen appel, peer, kers en pruim), een vleermuizenkelder, een eikendreef, knotwilgenrijen, waardevolle hoogstammen, houtkanten, diverse water- en moeraspartijen met een vlonderpad, een koeienbrug en andere bruggetjes, een ijsvogelwand, een rietveld, een holle weg en karakteristieke inkompleintjes.

De randen van de wandelpaden zijn ingezaaid met veldbloemen en er zijn ook akkertjes die ingezaaid worden met akkeronkruiden. Er wordt een graasweide voorzien voor een ezel en in de zone waar natuur de hoofdfunctie krijgt, wordt een observatiehut ingeplant. Sinds 2001 is er een infolokaal "Het Slot". Dit lokaal werd geconstrueerd met duurzame bouwmaterialen gecombineerd met ecologisch verantwoorde bouwwijzen. In het noordoostelijk deel van het park, overblijfselen van de walgracht van een historische site weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778): omwalde hoeve bestaande uit een zestal gebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Kuurne, Primitief kadasterplan.

Auteurs: De Gunsch, Ann