Geografisch thema

Pieter Verhaeghestraat

ID
12518
URI
https://id.erfgoed.net/themas/12518

Beschrijving

Lange landelijke straat gelegen in het westen van de gemeente, tussen de Industrielaan en de Sint-Katriensteenweg. Het noordelijke deel van de straat vormt de grens met Heule (Kortrijk). Van het deel tussen de Izegemsestraat (Heule-Kortrijk) en het Sint-Katrienplein is het westelijk deel gelegen op grondgebied Heule (Kortrijk).

De huidige straatnaam herinnert aan landbouwer Pieter Verhaeghe, gemeenteraadslid in Kuurne. In het noorden, ter hoogte van het gehucht Sint-Katrien, wordt de straat doorsneden door de spoorweg Kortrijk-Brugge, aanleg geregistreerd in het kadaster in 1847.

Op een kaart van het Rentebouck van Woubrechtse en Duifhuize (1682), vermeld als "het Catharina Straetje". Het noordelijke straatdeel, dat nagenoeg onbebouwd is, wordt gedeeltelijk afgebeeld op de figuratieve kaart van François de Bal (1748). Op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld als een weg met aan weerszijden een bomenrij, waarlangs verschillende hoeves zijn gelegen onder meer "Cse Ten Hove". Op de Atlas der Buurtwegen (1844) deel uitmakend van de "Haringstraat".

De straat heeft haar agrarische karakter behouden, met uitzondering van het eerste deel van de straat dat gelegen is in het industrieterrein van Kuurne-Heule, aangelegd in 1961 en waarbij ook het tracé licht werd aangepast. De omwalde hoeve, afgebeeld op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Atlas der Buurtwegen (1844) die tot de jaren 1990 op het industrieterrein gelegen was, is thans verdwenen. Het straateinde, gelegen in het gehucht Sint-Katrien wordt getypeerd door recente vrijstaande eengezinswoningen aansluitend bij een kleine oostelijke verkaveling (Katrienwiel en Driekoningenweg).

Nummer 53, vroeg 19de-eeuws boerenarbeidershuis, volume reeds weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1844). Beschilderde, verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak, aangepaste muuropeningen. Zijpuntgevel met vlechtingen.

  • Rijksarchief Gent, Fonds Piers de Raveschoot, nr. 1219: Rentebouck van Woubrechtse en Duifhuize, 1682.
  • Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten, nr. 2292: Figuratieve caerte, opgemaakt door François de Bal, 1748.
  • SUYKERS K., De geschiedenis van St.-Kathterina. Parochie op de gemeenten Heule, Kuurne en Lendelede, Kortrijk, 1970, p. 137.

Bron: DE GUNSCH A. met medewerking van MOEYKENS S. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Kuurne, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL37, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Historische hoeve

  • Omvat
    Hoeve

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Is deel van
    Kuurne


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pieter Verhaeghestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/12518 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.