Pouckeweg

Beschrijving

Rechte straat gelegen in het oosten van de gemeente en gaande van de Abelenstraat naar Bavikhove (Harelbeke). Tracé weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (1844) als voetweg zogenaamd "Poukweg".

Circa 1871 richt Ignace Quartier een vlaszwingelmolen op, voor de aandrijving van zijn vlaszwingelarij. Later werd de molen overgebracht naar het Astridpark te Kortrijk, waar hij in 1942 vernield werd door een windvlaag. Een andere bron vermeld dat de molen vernield werd in 1940.

Straatbeeld getypeerd door gediversifieerde rij- en lintbebouwing. Woonfunctie. Doorsnee breedhuizen uit de eerste helft van de 20ste eeuw, van één à twee bouwlagen onder pannen zadeldaken, met eenvoudige, al dan niet beschilderde, bakstenen lijstgevels. Ook enkele voorbeelden van gecementeerde gevels.

Nummer 5, 20ste-eeuwse arbeiderswoning, later verhoogd met één bouwlaag, met rechthoekige muuropeningen met schuiframen met verticale roedeverdeling in de bovenlichten.

Nummer 12, enkelhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw met eenvoudige bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken en lateien; rechts naast de voordeur, tweede deur naar werkhuis. Dieper in gelegen vlasschuur.

Nummers 14-16, vroeg 20ste-eeuwse eenheidsbebouwing van twee enkelhuizen volgens spiegelbeeldschema, met eenvoudige bakstenen lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen met deels bewaard schrijnwerk zie schuiframen.

Nummer 15, enkelhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw; eenvoudige bakstenen lijstgevel afgelijnd door overhoekse muizentandfries; korfbogige muuropeningen.

Nummer 17-29, rijtje vroeg 20ste-eeuwse arbeiderswoningen met geschilderde lijstgevel; nummer 19 met bewaard schuifraam.

• Van Cuerne tot Kuurne. Het dorp van toen, Kuurne, Kuurne, 2007, p. 220.
  • Westvlaamse windmolens. De vlaszwingelmolen Quartier te Kuurne, in Curiosa, 1996, vol. 34, nr. 335, p. 31-32.

Auteurs: De Gunsch, Ann